Supercar Challenge

Supercar Challenge: Van der Eijk-Van der Slik winnen incidentvolle race op Assen

224820c03874c69cfeb3dc04cbf689e0

Leo van der Eijk en Helmert Jan van der Slik hebben de zondagrace van de Supersport-divisie van de Supercar Challenge tijdens de Gamma Racing Day op TT-circuit Assen op hun naam geschreven. In een incidentvolle race, waar door een natte baan veel gebeurde, bleven zij Peter Hoevenaars en de gebroeders Monster voor. De Sport I-divisie kende een spectaculair slot, want raceleiders Priscilla Speelman en Harold Wisselink toucheerden elkaar in de laatste ronde en kwamen met veel schade tot stilstand. Omdat de nummer drie echter al was afgevlagd werden zij toch als nummers één en twee geklasseerd, waarbij Harold Wisselink op de eerste positie eindigde. In de Sport II-divisie ging de overwinning naar Toon Rutgers en Jeremy Adams.


Tekst en foto's: Supercar Challenge


120805_vd_slik

De rijders van de Sport-divisies moesten lang wachten eer zij de race mochten starten. Tijdens de race van de Formule Renault kwam namelijk de regen met bakken uit de hemel, waardoor die race met een code rood voortijdig werd afgevlagd. De brandweer werd zelfs ingeschakeld om overtollig water weg te pompen.

De race begon hierdoor uiteindelijk een half uur later, en werd gestart achter de safety car. Bij de start was Peter Hoevenaars goed weg, en schoot Helmert Jan van der Slik van de derde plaats door naar de tweede positie. Hoevenaars was gestart op regenbanden maar dat bleek toch niet de beste keuze. Van der Slik stond namelijk op intermediates en slaagde er al snel in om aan Hoevenaars voorbij te gaan. Hoevenaars verloor hierna ook meteen een positie aan Ferry Monster.

Achter de koplopers was er na de start een spannend gevecht om de vijfde positie. Die plaats was in handen van Marco Poland, maar Poland stond onder zware druk van Nico van Vliet. De Zilhouette-coureur probeerde aan Poland voorbij te gaan, maar kreeg op zijn beurt BMW-coureur Alberts achter zich aan. Alberts tikte niet veel later Van Vliet aan, die in de rondte ging en terugviel tot de achtste positie.

120805_monster

De eerste ronden waren hectisch. Verschillende coureurs belandden namelijk langs de baan, zoals Daan Meijer, Richard Fearns en Ron Braspenning. De wedstrijdleiding besloot hierdoor om na tien minuten de safety car de baan op te sturen. Dit was zuur voor onder andere koploper Helmert Jan van der Slik, die zijn voorsprong van tien seconden als sneeuw voor de zon zag verdwijnen.

De safety car bleef meerdere ronden op de baan, waardoor tijdens de safety car procedure ook het pitstop window open ging. Hierdoor werd het veld flink door elkaar geschud.

Toen de safety car van de baan af ging was het verrassenderwijs Peter Stox die op de eerste positie was komen te liggen. Robin Monster lag op de tweede plaats, met daarachter Leo van der Eijk. Van der Eijk was snel onderweg en kon in de eerste ronde meteen Robin Monster weer voorbij gaan. Hierna reed Van der Eijk richting Peter Stox, die echter zelf zijn eerste plaats opgaf. Stox ging namelijk in de rondte in de Ramshoek en verloor hiermee veel posities.

Hierdoor kwam Leo van der Eijk dus weer op de eerste positie te liggen, maar achter hem kwam Koen Bogaerts snel opzetten. Bogaerts slaagde er in om aan van der Eijk voorbij te gaan, omdat de Zilhouette-bestuurder wijd ging bij het uitkomen van de Strubben en op het natte kunstgras terecht kwam. Van der Eijk herstelde zich daarna snel, want een ronde later haalde hij Bogaerts aan het einde van het rechte stuk weer in.

120805_hoevenaars

Hierna ging Bogaerts zelf in de fout. In de bocht voor de Ramshoek verloor Bogaerts de controle over zijn auto waardoor hij in het gras schoot en uiteindelijk in de grindbak terecht kwam. Bogaerts mocht van geluk spreken dat hij de vangrail niet raakte. Het betekende voor de BMW-coureur wel einde race.

In de laatste ronden kon Van der Eijk zijn eerste positie consolideren, waardoor hij de eerste overwinning van de Speedtec Zilhouette kon veiligstellen. Peter Hoevenaars eindigde de race op de tweede plaats, en Robin en Ferry Monster eindigden op de derde positie.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet