Formula Ford

Formule Ford: Bas Schouten scoort hattrick op Nürburgring in Duratec Eurocup

280712_ff_schouten__r1

Bas Schouten heeft op de Nürburgring met veel machtsvertoon de Formula Ford Duratec EuroCup voor zich opgeëist. Zowel in de kwalificatie als in de drie races stond er geen maat op de jonge coureur, al gebiedt de eerlijkheid te melden dat de tegenstand niet heel erg groot was. Alleen Michel Florie, de enige andere Nederlandse deelnemer, en Nicolai Sylvest konden enige partij bieden. De eerste twee races won Schouten met meer dan 10 seconden verschil, de derde race was het wel continu spannend en wist de Deen Sylvest de schade beperkt te houden tot 0,2 sec. Ook Florie mocht drie maal naar het Duratec-podium, hij werd eenmaal tweede en tweemaal derde. In de snellere Ecoboost-klasse won de Argentijn Eric Lichtenstein twee races en Julio Moreno uit Ecuador de andere.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Jakob Ebrey

Van de Formula Ford Eurocup deelnemers had alleen Schouten enige baankennis, hij reed er vorig jaar al eens met een Westfield. Voor Florie betekende het echter zijn debuut op de Duitse piste in de Eifel. Naast zijn gebrek aan baankennis had de Amsterdammer ook te kampen met rugpijn en moest hij het hele weekend de pijn verbijten.

Overtuigend
De kwalificatie vond plaats op een natte baan, wat Schouten er niet van weerhield om drie keer de poleposition te pakken. Florie reed voor elke race de derde starttijd. Ook tijdens de eerste race regende het in de Eifel, waardoor de rijders slechts 8 omlopen konden voltooien. Schouten had geen enkele moeite om zijn mooie uitgangspositie te verzilveren, hij reed overtuigend weg van zijn achtervolgers. Met een voorsprong van ruim 15 seconden op de nummer twee kwam hij zelfs als vierde overall, dus voor enkele snellere Ecoboost-coureurs, over de finish. Florie had minder geluk, hij werd al in de tweede bocht omgetikt en moest zijn race vanaf achteraan voortzetten. Dat lukte hem wonderwel, zelfs met een mooie tweede plaats als eindresultaat.

280712_ff_podium_r1

Aanrijding
De tweede race, op zondag, was het wel droog en weer was er voor Schouten geen vuiltje aan de lucht. Hij herhaalde zijn sterke optreden van de dag ervoor en won, nu met een voorsprong van ruim 10 seconden op Sylvest. Florie had ook deze race de pech dat hij door een ander deelnemer geraakt werd, dit keer was Antti Buri in zijn Ecoboost de boosdoener. De Fin wilde vanuit de achterhoede snel naar voren rijden, maar raakte daarbij Florie. De Nederlander kon zijn weg gelukkig wel vervolgen om als derde te finishen en zelfs de snelste rondetijd te rijden, voor Buri was de race over.

Succes compleet
De derde race was een stuk spannender. Wederom vertrok Schouten vanaf pole, maar waar hij daarvoor eenvoudig van zijn achtervolgers weg kon rijden, wist de Deen Sylvest hem dit keer goed te volgen. Gedurende de gehele race ging het duo als aan een touwtje over de baan, maar ook nu maakte Schouten geen fout en maakte hij zijn succes compleet. Florie scoorde opnieuw de derde plaats.

290712_ff_podium_r3

Jarige Jos
Jos Kiekens vierde zaterdag zijn 17e verjaardag en werd thuis, waar hij revalideert van zijn zware ongeval op Spa-Francorchamps, verrast met de felicitaties van zijn team Provily Racing. Hoewel duidelijk is dat de revalidatie de nodige tijd in beslag gaat nemen blijft Kiekens positief en kijkt hij uit naar het moment dat hij weer achter het stuur van een race-auto kan plaatsnemen.

Uitslagen races Nürburgring, 28 en 29 juli 2012
Race 1: 1. Bas Schouten, 8 ronden, 2. Michel Florie, 3. Matt Rao (GB).
Race 2: 1. Bas Schouten, 9 ronden, 2. Nicolai Sylvest (De), 3. Michel Florie.
Race 3: 1. Bas Schouten, 9 ronden, 2. Nicolai Sylvest (De), 3. Michel Florie.

Met de races op de Nürburgring is het programma van de Formula Ford Eurocup 2012 voltooid en is het podium volledig oranje gekleurd:

Winnaars Duratec Eurocup 2012
Brands Hatch – Jos Kiekens
Spa-Francorchamps – Michel Florie
Zandvoort – Bas Schouten
Nürburgring – Bas Schouten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet