Formule 1

Formule 1: Hamilton weerstaat de druk van Lotus en wint in Hongarije

hamilton

Lewis Hamilton heeft vanaf poleposition de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De McLaren-rijder leidde praktisch van start tot staart, maar stond continu onder druk van de Lotussen. In de eerste twee stints zat Grosjean hem op de hielen, in de slotfase was het Räikkönen, die dankzij een lange maar razendsnelle tweede stint oprukte naar de tweede plaats. De Lotussen waren vandaag misschien wel de snelste, maar Hamilton gaat er met de overwinning vandoor.

Foto: McLaren

Schumacher stelt start uit
In Hongarije is er bij de start altijd veel te doen om de startplaatsen: de rechterkant van de baan is dermate vuil, dat de nummer 3 meestal beter af is dan de nummer 2. Dit betekent dat Grosjean, Button en Alonso bij de start op hun hoede moeten zijn. Dat zullen ze zijn, maar als iedereen op zijn startplaats staat, wordt de start afgebroken omdat Michael Schumacher zijn Mercedes heeft stilgezet. De Duitser zag gele vlaggen en besloot daarop zijn auto uit te zetten. Opmerkelijk. Er komt dus nog een opwarmronde en Schumacher wordt naar de pits geduwd.

Bij de tweede start blijkt het verhaal over de vuile lijn niet helemaal uit te komen. Grosjean komt beter weg dan Vettel, die nog wel aanvalt. Grosjean slaat de aanval af en vervolgens gaat Button Vettel voorbij. Daarachter is Alonso van de vuile lijn ook goed gestart, hij is Räikkönen voorbij, die klaagt dat geen KERS heeft. Webber is vanaf p11 opgerukt naar 7, voor Senna, Massa en Hülkenberg.

Schumacher van kwaad tot erger
Michael Schumacher start vanuit de pitstraat en maakt na één ronde maar meteen zijn pitstop. Daarbij rijdt de Duitser echter te hard door de pitstraat en hij krijgt een drivethrough.

Button stopt als eerste
Na 16 ronden komt Jenson Button als eerste binnen. Hij had iets meer dan een seconde voorsprong op Vettel, maar zes tellen achterstand op Grosjean. De Fransman rijdt op 2,5 seconde van Hamilton nagenoeg hetzelfde tempo als de leider.

Na zijn stop komt Button in een mooi vrij veld terecht. Vettel komt twee ronden later binnen en komt weer op ongeveer een seconde achter Button terug. Fernando Alonso komt ook binnen en een ronde later volgt leider Hamilton. Zijn pitstop is goed, maar hij wacht even en verliest een seconde. Grosjean komt een ronde later, maar zijn stop is nog slechter en dus behoudt Hamilton zijn voorsprong.

Räikkönen is snel
Nu Kimi Räikkönen eindelijk is verlost van Fernando Alonso, rijdt de Fin razendsnel. Hij is meer dan een seconde sneller dan Alonso, die vastzit achter Sergio Perez. Dit kan cruciaal zijn voor de Fin. Hij komt na twee vrije rondjes de pitstraat in en hij pakt de plaats van Alonso. Webber volgt achter de Spanjaard.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet