Formule 2

GP2 Series: Gutiérrez overheerst sprintrace. Van der Garde buiten de punten

gp2_winnaar

Esteban Gutiérrez domineerde de sprintrace op de Hungaroring en reed van start tot finish onbedreigd naar zijn derde overwinning dit seizoen. Tweede werd Nathanaël Berthon en de laatste podiumplaats was er voor Luiz Razia, die zijn voorsprong in de titelstrijd verder vergrootte op Davide Valsecchi. Giedo van der Garde startte samen met de winnaar van gisteren Max Chilton  op de super soft banden. In de slotfase van de 28 ronden bleek dat echter de verkeerde keuze te zijn en Van der Garde verloor zienderogen de grip en zakte vanaf een derde plaats terug naar een puntloze tiende positie. Ook Nigel Melker kon geen potten breken in Hongarije. Na een kleurloze wedstrijd eindigde hij op een 18de plaats. Daniel de Jong verloor veel posities na een lichte touché in de eerste bocht en eindigde uiteindelijk op een 19de positie.

Gutiérrez was na het doven van de startlichten het beste weg met Berthon en Van der Garde, die een prima start meemaakte. Daniel de Jong had een mindere start en viel na een kleine aanrijding in de eerste bocht vanaf de 15de startplaats terug naar P24. Ericcson moest de strijd staken met flinke schade linksvoor na een incident met Onidi. Van der Garde pakte in de beginfase een voorsprong op Razia en profiteerde optimaal van zijn betere banden en kwam dichterbij de twee koplopers Gutiérrez en Berthon.
Nigel Melker kon het tempo niet helemaal volgen en zakt terug naar een 19de plaats. De winnaar van gisteren Max Chilton, ook gestart op de zachtere banden, wist zijn achtste startpositie nog niet te verbeteren en had flinke pressie van James Calado. Ook Coletti kwam op de zevende plaats niet voorbij aan Valsecchi.
Geen goed weekend voor Johnny Cecotto die na een botsing met Onidi spinde en zijn wagen op een vervelende plaats tot stilstand kwam. De marshalls deden goed hun werk en binnen de kortste tijd was de wagen weggesleept. Halverwege de wedstrijd had poleman Gutiérrez nog steeds de leiding voor Berthon, Van der Garde, Razia, Palmer, Valsecchi, Colleti en Chillton. Het veld schoof dichter naar elkaar toe. Gutiérrez en Berthon reden op kop snelle rondetijden en namen steeds meer afstand van derde man Giedo van der Garde, die moeite had met de wegligging van zijn wagen.
Met nog negen ronden te rijden werd de grip van zijn zachte banden steeds slechter. Van der Garde moest Razia aan de binnenkant van Bocht 1 laten passeren. Ook Palmer begon aan te dringen en zat al aan de staart bij Van der Garde. Filipe Nasr was ontketend en vanaf één van de laatste startplaatsen sneed de Braziliaan door het veld. De op de zesde plaats rijdende Valsecchi kreeg Palmer in zijn vizier maar ook Van der Garde zag Palmer steeds groter worden in zijn spiegels. Er vormde zich een lint van wagens om de strijd om de vierde plaats. Valsecchi ging voorbij aan Palmer en ging meteen in de aanval bij Van der Garde. Ook Coletti vervoegd zich bij dit strijdende trio. Valsecchi had de betere banden en verschalkte Van der Garde buitenom in een bocht en die verloor in deze inhaalactie ook een plaats aan Palmer. De volgende die Van der Garde zomaar voorbij reed was Coletti. De zachte banden bleken achteraf de verkeerde optie. Ook Colado, Nasr en Haryanto gingen voorbij aan de Nederlander die totaal geen grip meer had en teruggezakte naar een tiende plaats. Gutiérrez pakte als eerste de finishvlag voor Berthon en Razia. Nigel Melker pakte de 18de plaats wederom één plaats voor Daniel de Jong.

giedo_race_2

Giedo van der Garde: "In het begin kon ik prima meekomen, maar in de slotfase van de race was ik kansloos. Ik had helemaal geen banden meer. De keuze voor de supersofts was de consequentie van onze strategie voor de hoofdrace op zaterdag. Dat pakte echter niet uit zoals gehoopt. Voor mij was dit een weekend om snel te vergeten”, aldus Van der Garde.

In de stand moest Van der Garde, dit seizoen tevens testcoureur voor het F1-team van Caterham, één positie prijsgeven. Na achttien van de 24 races staat hij nu op de vijfde plaats met 129 punten. Het kampioenschap wordt aangevoerd door de Braziliaan Luiz Razia (196), gevolgd door achtereenvolgens Davide Valsecchi (189), Esteban Guttiérez (150), James Calado (132) en Van der Garde.

De volgende GP2-race is op 1 september op het circuit van Spa-Francorchamps in België. Van der Garde blijft in het kampioenschap naar boven kijken, ondanks het feit dat hij in Hongarije op betere resultaten had gehoopt. "De top-twee is inmiddels ver weg, maar zeker daarachter zijn de verschillen klein en is er nog van alles mogelijk. We blijven onze uiterste best doen en aanvallen. Er zijn nog zes races te gaan en we gaan er met het team alles aan doen om daarin zoveel mogelijk punten te halen.”

Uitslag sprintrace:
1. E. Gutiérrez Lotus GP 28 ronden in 43:58.301
2. N. Berthon Racing Engineering + 3.565
3. L. Razia Arden International +15.733
4. D. Valsecchi DAMS + 29.352 13
5. J. Palmer iSport International + 30.237
6. J. Calado Lotus GP + 30.493
7. R. Haryanto Carlin +32.336
8. F. Nasr DAMS + 33.578
9. S. Coletti Scuderia Coloni + 39.475
10. G. Van Der Garde Caterham Racing + 41.928
18. N. Melker Ocean Racing Technology +51.753
19. D. De Jong Rapax + 54.037

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet