NASCAR

NASCAR: Controversiële Penske Nationwide-dubbeloverwinning op Indy?

Team Penske behaalde met Brad Keselowski en Sam Hornish Jr. een fraaie dubbeloverwinning in de allereerste Nationwide-wedstrijd op de Brickyard. De beslissing viel 18 ronden voor het einde.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR/Toyota Motorsports USA

brad-keselowski-nascar-indy-brickyard-saturday-2012
Brad Keselowski op weg naar de 100e NASCAR-zege voor Team Penske.

Controversiële Penske Nationwide-dubbeloverwinning op Indy?
Bij de allerlaatste herstart 18 ronden voor het einde viel de definitieve beslissing. De Chevrolet van Elliott Sadler nam direct de leiding gevolgd door Keselowski. Volgens de Tv-beelden werd Sadler door zijn RCR-teamgenoot Austin Dillon duidelijk naar voren geduwd en produceerde een “valse” start. Het duurde niet lang of Sadler kreeg de zwarte vlag. Op verzoek van het team werden de videobeelden nogmaals bekeken maar de NASCAR-officials waren onverbiddelijk en Sadler moest voor een “drive-through” naar binnen. De Chevrolet-coureur was razend.

“Het is verkeerd om mij voor een fout van de wedstrijdleiding te bestraffen. NASCAR heeft mij zojuist van het kampioenschap beroofd. Ze hebben ons nu het kampioenschap uit handen genomen” luidde het commentaar van Sadler via de boordradio. “Moet ik soms voor hem stoppen omdat hij een versnelling mist” brieste hij na afloop. Sadler werd als vijftiende geklasseerd.


Oordeel zelf. Terecht of onterecht?


100e Penske NASCAR-zege
Brad Keselowski bezorgde Team Penske de 100e zege in een NASCAR-wedstrijd. Keselowski: “De 100e overwinning dit moet heel speciaal voor hem zijn. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Als kind kwam ik hier al kijken toen ik nog in Michigan woonde. Iedereen weet hoe bijzonder een overwinning hier is. Of het nu de Indy 500, de Brickyard 400 of Nationwide is. Elke wedstrijd is bijzonder hier. Teamgenoot Sam Hornish Jr. die in 2006 de Indy 500 won, eindigde als tweede.

toyota_20377118
Prachtig gezicht met Brad Keselowski en Kyle Busch in de hoofdrol.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet