Formule 2

GP2 Series: Max Chilton wint spannende hoofdrace op de Hungaroring

_o9t4343

Max Chilton reed overtuigend naar zijn eerste GP2 overwinning op de Hungaroring. De Brit reed vanaf poleposition een sterke race en bleef ondanks de druk in de slotfase van Davide Valsecchi de bovenliggende partij. Titelkandidaat Luiz Razia eindigde na veel close racing met zijn grote rivaal Valsecchi als derde. Giedo van der Garde verbeterde zich na zijn zesde startplaats één plaats maar was niet in de gelegenheid om voor een podiumplaats te knokken. Nigel Melker, die in het vorige raceweekend op de Nürburgring zich met de kop kon meten was nu in het middenveld te vinden. Hij bleef op een 14de plaats Daniel de Jong één plek voor.


Max Chilton had de beste start voor de twee kampioenschaps rivalen Davide Valsecchi en Luiz Razia. Marcus Ericsson had alle geluk van de wereld toen hij bij de start zijn motor liet afslaan, maar gelukkig werd hij door niemand geraakt. Giedo van der Garde gestart vanaf een zesde plaats kon geen plaatsen goed maken en bleef op de zesde plaats hangen achter James Calado en Esteban Gutiérrez. Johnny Cecotto haalde Van der Garde in voor p6 maar ging er vervolgens hard af in de eerste bocht. De strijd tussen Van der Garde om de vijfde plaats met Gutiérrez ging onverminderd door. Ook de strijd om de tweede plaats tussen de beide titelkandidaten Valsecchi en Razia was het aanzien meer dan waard.

Na 10 ronden gingen de meeste wagens de pits in voor hun verplichte bandenstop. Ook Van der Garde was één van de eersten die de pits ging bezoeken samen met Razia en Calado. Koploper Chilton nam het risico om alleen de achterwielen te wisselen. Gutiérrez wisselde niet en pakte de kop voor Coletti, Leal, Trummer, Melker en Richelmi die allemaal nog de pits in moeten om hun banden te wisselen. Op de zevende plaats lag de al gestopte Max Chilton die dus als virtuele koploper de wedstrijd aanvoerde voor Valsecchi, Razia, Calado, en de als eerste gestopte Canamassas en Giedo van der Garde. Van der Garde weet Canamassas te passeren. Gutiérrez ging na 21 ronden zijn harde compound verwisselen voor vier verse super softs en verremde zich bijna in de eerste bocht. Trummer en Leal hadden nog niet gewisseld en hielden Chilton, Valsecchi, Razia, Calado en Van der Garde op. Met nog 12 ronden te gaan ontstond er een kopgroep van vijf wagens Ook Van der Garde voegde zich bij deze groep. Close racing tussen Valsecchi en Razia, die zij aan zij, om elke meter streden. Palmer kwam opzetten en bedreigde Van der Garde voor de vijfde plaats.

De strijd om de achtste plaats tussen Berthon en Nasr was spannend om te zien. De Braziliaan deed er alles voor om deze plaats te bemachtigen. De achtste plaats betekent de pole voor de tweede race op zondag. Ook Leimer en Gutiérrez gingen zich hier mee bemoeien. Kral moest opgeven vanaf de zevende plaats. Ook Nasr verremde zich in de eerste bocht en moest de strijd staken. Van der Garde kon in de slotfase het tempo van de top vier niet bijbenen door zijn steeds minder wordende banden en voelde de druk van Palmer. Davide Valsecchi zat in de laatste ronde met verse banden vlak achter Chilton maar nam het risico niet om een gewaagde inhaalmanouvre uit te voeren. Zijn strijd met Razia voor het algemene klassement was daarvoor te belangrijk. Max Chilton won terecht de wedstrijd met Valsecchi vlak achter hem.

hungaryrace12012-650x420

Giedo van der Garde, dit seizoen tevens testrijder van het Formule 1-team van Caterham, toonde zich na afloop enigszins teleurgesteld over het behaalde resultaat. "Ik had een goede start, maar met een agressieve move wist Gutiérrez voorbij te komen en vervolgens kwam ik achter hem vast te zitten aangezien hij veel langzamer was. Daardoor pakte onze strategie niet uit zoals gehoopt. Met iets meer geluk had ik op het podium kunnen eindigen”, zei Van der Garde.

Halverwege de race behoorde Van der Garde enige tijd tot de snelsten van het veld. "De auto was goed. Dat is in ieder geval hoopgevend, ook met het oog op de volgende races. In de slotfase waren mijn banden eraan en kon ik weinig meer uitrichten.”
In het klassement na zeventien van de 24 races bezet de McGregor-coureur met 129 punten de vierde plaats. De verschillen in de top van het klassement zijn echter gering. De leiding blijft met 186 punten in handen van de Braziliaan Luiz Razia. Hij wordt gevolgd door de Italiaan Valsecchi (177), de Mexicaan Gutiérrez (133) en Van der Garde.

Uitslag:
1. M. Chilton Carlin 37 ronden in 59:02.965
2. D. Valsecchi DAMS +0.628
3 . L. Razia Arden International +1.538
4. J. Calado Lotus GP +4.090
5. G. Van Der Garde Caterham Racing +8.070
6. J. Palmer iSport International +10.805
7. N. Berthon Racing Engineering +16.236
8. E. Gutiérrez Lotus GP +16.826
9. F. Leimer Racing Engineering +17.794
10. S. Coletti Scuderia Coloni +19.176
14. N. Melker Ocean Racing Technology +35.458
15. D. De Jong Rapax +37.861


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet