Formule 1

Formule 1: Hamilton pakt dominante pole

hamilton

Lewis Hamilton heeft op de Hungaroring op dominante wijze de poleposition gegrepen. De McLaren-rijder was in alle sessies veruit de snelste en had eigenlijk geen echte concurrentie. Als tweede start morgen Romain Grosjean eindelijk weer eens van voren, daarachter staan Vettel, Button en Räikkönen. Leider in het kampioenschap Fernando Alonso start morgen als zesde.


Foto: McLaren

Twee stints
Na weekenden met dreigende regen, is de kwalificatiesessie op de Hungaroring rustig onder een stralend zonnetje. Na een kwartiertje zijn alle toprijders al redelijk veilig, maar toch gaat iedereen, op nummer 1 Hamilton na, nog voor een rondje naar buiten. Alleen Fernando Alonso moet daarbij echt aan de bak, hij staat 17e, maar rijdt zich naar de vierde plaats. Webber en Vettel staan bij het vallen van de vlag nog 15e en 16e, maar het gat naar nummer 19 Kovalainen is zo groot dat ook zij de pits in gaan.

De laatste man op wie de spotlights gericht zijn, is Kobayashi. Hij staat bij het vallen van de vlag 18e en moet vier tienden winnen om Ricciardo uit de kwalificatie te duwen. Die vindt Kobayashi en dus valt de Toro Rosso-rijder uit, evenals Kovalainen, Petrov, Pic, Glock, De la Rosa en Karthikeyan.

Geen maat op Hamilton
Net als in Q1 staat er ook in Q2 geen maat op Hamilton. Hij rijdt één getimed rondje en pakt de eerste plaats met bijna zes tienden voorsprong. Als hij dan ook nog zegt te zijn opgehouden door een Sauber, is het duidelijk wie the man to beat is. Door zijn goede ronde kan de Brit net als in Q1 weer een setje banden uitsparen. De rest van het veld doet een tweede run.

In de slotfase staan Schumacher en Rosberg buiten de top tien, op p10 zit Senna op de wip, daarboven staan Webber en Grosjean. Hülkenberg rijdt zich bij het vallen van de vlag boven de twee en dan staat Webber dus op de wip. Senna pakt diens tijd daarna en dus ligt Webber er uit. De Australiër is nog wel op de baan, maar hij heeft zijn rondje al afgebroken. Pijnlijk, zeker na Webbers teleurstellende weekend in Duitsland.

Problemen bij Mercedes
Mercedes won dit jaar zijn eerste race, maar het gaat hard bergafwaarts bij de Duitser. Zonder noemenswaardige problemen komen Rosberg en Schumacher niet verder dan p13 en p17. Daar zal vanmiddag met vuisten op tafels worden geslagen.
De andere uitvallers heten Di Resta (12), Perez (14), Kobayashi (15) en Vergne (16).

Hamilton begint
In de toptienkwalificatie bijt Lewis Hamilton het spits af. Hij kan zijn tijd maar hebben staan en daarna verder kijken. Hamilton maakt echter in de eerste bocht al een fout en als hij er dan ook later nog een keer vanaf schiet, zal zijn eerste poging in ieder geval niet de pole worden. Hamilton gaat meteen door en pakt dan wel de voorlopige pole, een halve seconde voor Grosjean en meer dan een seconde voor Button en Räikkönen.

De andere teams rijden maar één stint in Q3. Vettel komt als eerste door, maar hij verliest in de laatste sector net te veel en komt anderhalf tiende te kort. Het is Vettels enige poging, dus hem hoeft Hamilton niet meer te vrezen. Maldonado komt hierna, hij zet zich tussen Grosjean en Button op p4.

Alonso komt daarna, maar hij komt ook niet verder dan p4. Teamgenoot Massa doet het iets minder met p5. Button staat dan achtste, maar hij rijdt zich knap naar p3. Daarachter volgt Kimi Räikkönen, hij gaat ook de Ferrari’s voorbij en pakt p4.

Dan is Hamilton dus al nagenoeg zeker van de pole, maar hij komt zelf ook nog en verbetert zijn tijd met drie tienden. Grosjean komt dan nog als laatste, hij pakt heel knap de tweede plaats en duwt dus Vettel naar de tweede startrij.

Opgeluchte Hamilton
Met de pole op zak oogt Lewis Hamilton vooral opgelucht: “Eindelijk zien we dat de upgrades hun vruchten afwerken. Nu zien we wat onze auto in zijn mars heeft; op de eerste run van Q3 na waren al mijn rondjes prima. We staan ver achter in het kampioenschap, daar gaan we vanaf morgen aan werken.”

Ook Romain Grosjean is opgelucht. “We hebben altijd een goede racesnelheid, maar we starten vaak te ver naar achteren. Na een aantal moeilijke races hebben we gevonden waar de problemen zaten en het is fijn dat we daarom nu ook vooraan staan.”

Sebastian Vettel werd op het laatste moment terugverwezen naar de tweede startrij, maar hij start wel van de schone kant. “We hebben hier wel de snelheid, maar als de balans iets verandert verliezen we veel. Gedurende de kwalificatie werd de balans wel steeds beter, maar in Q3 had ik nog maar één setje banden over. Mijn rondje was niet geweldig, ik had denk ik voor Romain kunnen staan, maar Lewis was niet te pakken. ik verwacht een goede race.”

Uitslag kwalificatie Hongarije
1. Lewis Hamilton, 1:20.953
2. Romain Grosjean, op 0.413
3. Sebastian Vettel, op 0.463
4. Jenson Button, op 0.630
5. Kimi Räikkönen, op 0.777
6. Fernando Alonso, op 0.891
7. Felipe Massa, op 0.947
8. Pastor Maldonado, op 0.986
9. Bruno Senna, op 1.390
10. Nico Hülkenberg, op 1.894

11. Mark Webber, 1;21.715
12. Paul di Resta, 1:21.895
13. Nico Rosberg, 1:21.895
14. Sergio Perez, 1:21.895
15. Kamui Kobayashi, 1:22.300
16. Jean-Eric Vergne, 1:22.380
17. Michael Schumacher, 1:22.723

18. Daniel Ricciardo, 1:23.250
19. Heikki Kovalainen, 1:23.576
20. Vitaly Petrov, 1:24.167
21. Charles Pic, 1:25.244
22. Timo Glock, 1:25.476
23. Pedro de la Rosa, 1:25.916
24. Narain Karthikeyan, 1:26.178
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet