Porsche Cups

Porsche Supercup: Kévin Estre onbedreigd naar winst

estre_01

Kévin Estre (boven) heeft op de Hungaroring de achtste wedstrijd in de Porsche Mobil1 Supercup op zijn naam geschreven. In een typische Hungaroring-race, waarbij nauwelijks inhaalacties te bewonderen waren en het veld achter elkaar aan reed, leidde de Fransman van start tot finish. Michael Ammermüller legde beslag op plaats twee, terwijl Sean Edwards het podium compleet maakte. René Rast, gisteren nog goed voor de pole position, liet de race wegens verplichtingen bij de 24 Uur van Spa-Francorchamps aan zich voorbij gaan. Met een elfde plaats was Sebastiaan Bleekemolen de hoogst geklasseerde Nederlander, terwijl Jeroen Mul, na te zijn geraakt door een tegenstander, al na de eerste ronde moest opgeven.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: racecam.de

Omdat er eerder dit seizoen een wedstrijd in Barcelona moest worden afgelast, werkt de Porsche Mobil1 Supercup dit weekend op de Hungaroring met één race op zaterdag en één op zondag een dubbelprogramma af. In de kwalificatie eiste regerend kampioen en winnaar van de laatste drie wedstrijden, René Rast, voor beide manches de pole position voor zich op. De lijstaanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap pakte daarmee weer vier extra punten. Eén ding is echter al voor de start van race één duidelijk, de polesitter gaat niet winnen en zelfs in het geheel niet scoren. Als Audi-piloot heeft Rast namelijk dit weekend ook verplichtingen bij de 24 Uur van Spa-Francorchamps en zal de eerste Porsche Mobil1 Supercup wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Overigens werd tijdens de wedstrijd bekend dat Rast ook zondag niet aan de start zal verschijnen.

thiim_02
Nicki Thiim

Plek winst
Door de afwezigheid van Rast schoof de hele startopstelling een plaatsje op en mocht Kévin Estre van de eerste plaats vertrekken, gevolgd door zijn teamgenoot Nicki Thiim, Michael Ammermüller, Sean Edwards en Norbert Siedler. Sebastiaan Bleekemolen zag zijn toch al keurige achtste plaats worden omgezet in een zevende, terwijl Jeroen Mul als tweede Nederlander in het veld vanaf de 14de plaats aan de race mocht beginnen.

ammermuller_01
Michael Ammermüller

Estre oppermachtig
Bij voorbaat was al bekend dat het op de bochtige 4,3 kilometer lange Hungaroring uiterst lastig inhalen zou worden. Helaas bleek die vrees werkelijkheid, want de zaterdag-race zal met weinig inhaalacties en nauwelijks enig spektakel zeker niet de geschiedenisboeken ingaan als één van de meest opwindende. Bij de start was de van pole position vertrokken Estre uitstekend weg en bouwde meteen een voorsprong op, waarna de concurrentie de Fransman pas bij de finish weer terugzag. Na drie ronden lag Estre al meer dan drie seconden voor en uitsluitend omdat de leider het in de laatste ronde rustig aan deed, was de voorsprong op de meet slechts iets meer dan een seconde. Een slechte start was er voor de op een tweede plaats staande Thiim, die meteen gepasseerd werd door Ammermüller, die vervolgens ook weinig meer van zijn achtervolgers te duchten had en ‘safe’ naar plaats twee reed.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet