Belcar

BRCC: Van de Poele Junior en de Volvo als scheidsrechters van felbetwiste BRCC duels

kronos_events_-_brcc_-_volvo_s80_v8_silhouette

Het Belgian Racing Car Championship strijkt voor de derde opeenvolgende keer neer in de paddock van het circuit van Spa-Francorchamps, dit keer ter gelegenheid van de vierde meeting van het nieuwe kampioenschap die dit weekend voorzien is tijdens het voorprogramma van dé Total 24 Hours of Spa. Een buitenkans voor de 35 deelnemende teams en hun sponsors, want de tweede Short Race wordt op zaterdag, in « prime time » (13u15) hoogstwaarschijnlijk voor duizenden toeschouwers, als laatste race vóór de start van de 24 Uur gereden.

Tekst en foto's: PR

We moeten teruggaan in de tijd – tot in 1988, intussen reeds 24 jaar geleden – om nog een manche van het toenmalige kampioenschap voor Productiewagens in het voorprogramma van de 24 Uur te noteren.
Dankzij het dynamisme van de organisatoren, kunnen de BRCC-teams al aanwezig tekenen voor het grote feest van de 24 Uren door deel te nemen aan de traditionele parade – woensdag vanaf 16 uur – in het centrum van Spa.

Na de vrije trainingen en de kwalificaties van donderdag en vrijdagmorgen staat de eerste Short Race van 30’ geprogrammeerd op vrijdag om 12u55. De start van de Long Race werd uitzonderlijk teruggebracht naar 60’ (met twee verplichte pilotenwissels) en wordt op gang geschoten om 16u25, vlak na de Super Pole van de 24 Uren. De kroon op het werk wordt dan de tweede Short Race van 30’ op zaterdag aan het begin van de namiddag in aanwezigheid van duizenden belangstellenden.

Het is dus niet verwonderlijk dat enkele piloten zoals Dylan Derdaele, Sarah Bovy of het Saker-team beslisten om voor deze ene keer ook deel te nemen aan de Short Races.

Het feit dat deze BRCC race verreden wordt in het voorprogramma van de 24 Uren voor een vol huis en met behoorlijk wat media-aandacht heeft een aantal bekende namen aangetrokken, zoals Grégory Servais, die Sarah Bovy zal bijstaan in één van de drie Gomez GC10 Silhouettes. En dan zijn er Alexis Van de Poele en Raphaël van der Straten die Stéphane Lémeret komen te vervoegen op de Volvo S60 V8 Silhouette Delahaye Racing!

kronos_events_-_brcc_-_eric__alexis_van_de_poele

De zoon van Eric, vijfvoudig 24 Uren winnaar, en vorig jaar laureaat in de BTCS aan het stuur van een Solution F in categorie S2, heeft hard gewerkt om zich te verzekeren van een deelname in deze meeting van het BRCC.

"Een kans uit de duizend", jubelt de jongeman uit Namen, die aan zijn derde jaar ICHEC studies begint. "Met het kleine budget waarover ik beschik geef ik er liever de voorkeur aan om vooraan mee te dingen in de BRCC dan tijdens de 24 Uren ergens in het peloton verloren te rijden. Voor mijn sponsors die mij de gelegenheid bieden hier te starten, is deze “one shot operation” de beste keuze.”

Wat is het objectief van Van de Poele Junior ? “Punten scoren om Stéphane (Lémeret) te helpen,die derde geklasseerd staat in de Short Races na de broersThiers en Bouvy. Ik zal met de Volvo kunnen kennis maken… tijdens de Parade op woensdagmiddag. Ik beschouw mijn Long Race op vrijdag, waar ik zal samenrijden met Raphaël van der Straten als een soort derde trainingssessie met het oog op de sprint van zaterdag. Ik laat mij vertellen dat de 500 paarden onder de motorkap van deze wagen zich niet gemakkelijk laten temmen. Maar ik heb verleden jaar toch al met de 600 pk sterke Aston Martin van Pierre Grivegnée kunnen rijden, die nu trouwens ook op de startgrid zal staan met Michael Schmetz aan het stuur. En verder is er natuurlijk mijn vader, die vorig jaar met een S60 Silhouette reed en die me wel belangrijke tips zal geven. Ik zal ook aandachtig naar de raadgevingen van Stéphane luisteren, die hier twee weken geleden met deze wagen de eerste zege voor de Volvo behaalde. Eerlijk gezegd, ik ben geen kamikaze en ik wil mijn race zeker niet in de muur beëindigen. Ik zou al zeer tevreden zijn met een eventuele Top 5.”

De zoon van "Kuifje" zal niet alleen de Ferrari 430 GT3 van Hans en Frank Thiers op zijn weg vinden, maar ook de Aston Martin DBRS9 van Schmetz-Grivegnée, de Porsches van Bouvy-Coens-Kelders, Grandjean-Muller-Mattheus, en Derdaele vader en zoon. Hiermee is het lijstje van potentiële winnnaars nog niet rond, want er zijn ook de twee Kia Pro_Ceed Silhouette van Dockerill, de drie Gomez GC10 met Freddy Poletto, Cyril Calmon en op de laatste het duo Sarah Bovy-Grégory Servais. M.a.w. een tiental podiumkandidaten, verdeeld over 6 merken.

In de stand van beide kampioenschappen zijn de verschillen zéér klein want in Short Races leiden Hans en Frank Thiers met één puntje (245) voor Fred Bouvy, en in Long Race staat het Kia-team van Philippe Stéveny en Iain Dockerill ex-aequo met de Porsche van Dylan Derdaele met elk 122 punten. Het buitengewone duo Albert-Leonard (Porsche) ligt slechts op 5 lengten, en Fred Bouvy en Christian Kelders zijn ook niet ver weg.

Kampioenschap Short Races : 1. Hans & Frank Thiers 245 ; 2. Fred Bouvy 244 ; 3. Stéphane Lémeret 217 ; 4. Franck Radet 213 ; 5. Pascal Courrier & Roberto Nale 194 ; 6. John Pilette & Jacques Naniot 172 ; 7. Edouard Mondron, Pascal Muller, Jean-Christophe Montant 167 ; 10. Philippe Stéveny & Iain Dockerill 155, etc

Kampioenschap Long Race: 1. Dylan Derdaele, Philippe Stéveny & Iain Dockerill 122 ptn; 3. Michaël Albert & Nicolas Leonard 117; 4. Fred Bouvy & Christian Kelders 100; 5. Sarah Bovy 94; 6. Nicolas Jussy 87; 7. Pascal Muller & Chris Mattheus & Didier Grandjean 84; 8. Eric Poitevineau 81; 9. Patrick Derdaele, Pascal Courrier & Roberto Nale 80; 10. Bruno Vermeeren 76
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet