Formule 1

Formule 1: Rapportcijfers halverwege het seizoen

alonso_2

Na de Grand Prix van Duitsland neemt Ferrari nog maar eens haar rijder Felipe Massa in bescherming. Maar is dat wel terecht? Halfweg het 20 Grote Prijzen tellende seizoen is de Braziliaan absoluut één van de floppen van het F1-jaar 2012. Wie zijn daarentegen de leuke verrassingen? En wie gaat Fernando Alonso (zie foto boven) van zijn 3de wereldtitel afhouden? Hier een analyse van een halve competitie Formule 1.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Frits van Eldik en Peter van Egmond

Wat is er toch aan de hand met Felipe Massa? De man die in 2008 liefst zes Grote Prijzen won én als Lewis Hamilton in de laatste ronde van de GP van Brazilië één plekje meer naar achter was gefinisht de wereldkampioen zou zijn geworden. Eén ding is zeker: ná zijn zware ongeval in 2009 tijdens de kwalificatie van de wedstrijd in Hongarije heeft hij amper het niveau gehaald van vóór de onfortuinlijke crash.

Stuitend
Het verschil tussen Massa en zijn ploegmaat Fernando Alonso is dit seizoen echt stuitend groot. Beiden rijden ze met een Ferrari. Maar terwijl Alonso met 154 punten fier het tussenklassement leidt, bungelt Massa met amper 23 puntjes op een troosteloze 14de stek. Massa scoort dus slechts 14,9 procent van het totaalaantal punten van zijn ploeggenoot. Er is momenteel geen F1-coureur die ten opzichte van zijn stalgenoot zo matig opereert. Massa, die een aflopend contract heeft bij de Scuderia, eindigde tevens in alle tien de kwalificaties én wedstrijden achter Alonso. Zijn wedstrijdscore van een 4de, 6de, 9de en 10de plek en liefst zes nul-resultaten, steken schril af tegen de huidige rapportcijfers van de Spanjaard: de koploper boekte in tien wedstrijden drie zeges, in totaal zes podiumplaatsen en heeft als enige coureur nog geen enkel nul-resultaat geboekt. Het zijn resultaten waarmee Alonso zijn immense jaarsalaris van 30 miljoen dollar ruimschoots rechtvaardigt.

maldonado_wint_barcelona_f1_2012
Pastor Maldonado viert zijn zege in Barcelona. Foto: pastormaldonado.com

Maldonado eendagsvlieg?
Met zeven verschillende winnaars tot nu toe, is het Formule 1-seizoen heerlijk onvoorspelbaar en spannend. Maar de zege die Pastor Maldonado tijdens de vierde seizoenswedstrijd boekte in Barcelona, begint inmiddels aardig te verbleken. De Williams-coureur heeft immers het mooiste moment uit zijn sportieve loopbaan laten volgen door zes opeenvolgende nul-resultaten. Dan roept Maldonado toch wel een beetje de vraag op of hij een eendagsvlieg is. Hij zal in de tweede competitiehelft absoluut moeten laten zien wat zijn winst waard is.

480-lotus-2012-02-presentatie
De Lotus waarmee Kimi Raikkonen al vier keer het podium bereikte. Foto: PR

Rentree Kimi
De rentree van Kimi Raikkonen, die na twee jaar afwezigheid dit seizoen weer terugkeerde in de Formule 1, mogen we halfweg koers betitelen als sterk. De wereldkampioen Formule 1 van 2007 gaat er weer helemaal voor. Hoewel de Fin met Lotus dit jaar al vier podiumplaatsen (tweemaal tweede, twee keer derde) heeft geboekt, is hij nog lang niet tevreden. Hij baalt immers enorm dat ie nog geen overwinning heeft gescoord. Winnen wil hij! Hoe anders is zijn instelling ten opzichte van 2009, toen hij bij Ferrari een erg uitgebluste indruk maakte.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet