WTCC

WTCC: Huff wint tweede race Curitiba, Coronel valt terug en wordt zevende

120722_wtcc_curitiba_r2_tarquini
Tarquini met de Chevrolet-trein achter zich, even later zullen Huff en Menu hem passeren

Na de drievoudige zege voor Chevrolet in race 1 van Curitiba was het een dubbelzege in race 2. Zoals te verwachten viel kwam de blauwe trein ook van verder naar achteren in de startopstelling snel en zonder al teveel plichtplegingen naar voren, zodat ditmaal Rob Huff zegevierde voor Alain Menu. Alleen Gabriele Tarquini verhinderde als derde het tweede volledige Chevrolet-podium op rij. Achter de Italiaan in de SEAT kwam Yvan Muller als vierde over de eindstreep. Na twee derde van het seizoen leidt de Franse Chevrolet-coureur nog wel in de tussenstand. Tom Coronel, wiens auto na wat schermutselingen in de beginfase duidelijk snelheid tekort kwam, kon zijn startpositie op de eerste rij niet verzilveren. Hij werd slechts als zevende geklasseerd.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


120722_wtcc_curitiba_r2_start
Start van race 2 met Michelisz voor Coronel

Op de tweede startrij ontbreekt Darryl O’Young, omdat bij zijn SEAT de defecte derde versnelling nog wordt vervangen. Dat betekent dat Coronel niemand direct achter zich heeft. Bij de start, ditmaal uiteraard de staande variant, pakt Michelisz de op voor Coronel, Tarquini, Monteiro en daarachter al de Chevrolets. In de eerste ronde valt Huff de als vierde geklasseerde Monteiro aan. Bij het aanremmen van de eerste bocht haalt Tarquini Coronel in en is daarmee tweede, bij het uitkomen van de bocht verliest Coronel nog een positie aan Monteiro. Engstler staat intussen vast in de grindbak. Een halve ronde later dendert de Chrvrolet-expres voorbij Coronel, die korte tijd daarna ook door het gras gaat. Hij is nog slechts achtste. In de derde ronde pakken de Chevrolet-rijders collectief ook Monteiro, met Huff voor Menu en Muller.

Vooraan voelt Michelisz de hete adem van Tarquini in zijn nek, waarop de drie Chevrolets zonder problemen aansluiting kunnen vinden. In de vierde ronde komt de safety-car in actie, nadat Charles Ng met zijn Engstler-BMW in de laatste doordraaier voor het rechte stuk van de baan geraakt was. Michelisz leidt voor Tarquini, Huff, Menu, Muller, Monteiro, Bennani, Coronel, Dudukalo en Nykjaer. In de zevende ronde wordt de race weer vrijgegeven. Tarquini neemt bij het aanremmen van de eerste bocht de leiding over van Michelisz, die vervolgens ook door Huff, Menu en Muller wordt ingehaald.

120722_wtcc_curitiba_r2_coronel
Coronel door het gras

Tarquini heeft vervolgens de drie Chevrolets achter zich. Op het rechte stuk knalt Cerqui in de muur na een aanrijding met Dudukalo, maar een interventie van de safety-car blijkt niet nodig. In de elfde ronde pakt Huff Tarquini bij het aanremmen van de eerste bocht en neemt daarmee de leiding over. Monteiro raakt van de baan en valt terug naar de tiende plaats. In de dertiende ronde verliest Tarquini nog een positie, ditmaal aan Alain Menu, in een identieke situatie als even daarvoor met Huff. Nykjaer haalt Bennani in en is daarmee zesde, maar Bennani pakt snel zijn positie weer terug.

Zo blijft de situatie ook in de laatste ronde. Huff wint voor Menu, Tarquini redt de eer voor SEAT als derde en Muller neemt genoegen met de vierde plaats, waarmee Muller een klein beetje van zijn voorsprong op Huff als leider in de tussenstand van het WK, maar de Elzasser zal er ongetwijfeld niet erg van wakker liggen, want kampioen wordt hij normaal gesproken toch wel. Michelisz komt als beste privateer als vijfde over de eindstreep, gevolgd door Nykjaer, Coronel, Bennani en Monteiro.

120722_wtcc_curitiba_r2_podium
Podium met vlnr Chevrolet-sportbaas Eric Nève, Alain Menu, Rob Huff, Gabriele Tarquini en Norbert Michelisz als beste Independent Driver

Uitslag:
1. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, 16 r. in 23:49,750
2. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, op 1,099
3. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon WTCC, op 1,496
4. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, op 1,758
5. Norbert Michelisz (Hon), BMW 320 TC, op 4,958
6. Michel Nykjaer (Den), Chevrolet Cruze 1.6T, op 12,849
7. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 14,072
8. Mehdi Bennani (Mar), BMW 320 TC, op 14,477

Stand na 16 van 24 races:

1. Yvan Muller, 287
2. Rob Huff, 270
3. Alain Menu, 250
4. Gabriele Tarquini, 162
5. Tom Coronel, 150Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet