WTCC

WTCC: Volledig Chevrolet-podium in race 1 Curitiba, Coronel achtste

120722_wtcc_curitiba_r1_podium
De 60e Chevrolet-overwinning in het WTCC, met vlnr Menu, Muller en Huff

Pole-sitter Yvan Muller maakte in de eerste WTCC-race van Curitiba optimaal gebruik van zijn optimale uitgangspositie en reed in de 15 ronden lange race zijn zevende overwinning van het seizoen naar huis. Achter hem completeerden teamgenoten Alain Menu en Rob Huff de zoveelste drievoudige overwinning voor het oppermachtige Chevrolet. Daarachter was Gabriele Tarquini met zijn SEAT de beste niet-Chevy-coureur, voor gastrijder Michel Nykjaer als beste privatier in de Bamboo-Chevrolet als vijfde. Tom Coronel eindigde als achtste en beste BMW-rijder.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


Bij de rollende start laat wedstrijdleider Mirek Bartos weer eens zien dat hij het niet eens is met de manier waarop de rijders hun posities houden en de Tsjech weigert na de eerste formatieronde het licht op groen te zetten. Daarmee volgt dus een tweede opwarmronde, waarna de wedstrijdleider wel tevreden is en de start vrijgeeft, Muller leidt voor Huff, Tarquini en Menu. Oriola gaat door het gras en klimt van de 14e naar de negende plaats op, achter Coronel. Voor Tiago Monteiro is de race al in de eerste wedstrijdronde over: bij een aanrijding met Cerqui breekt de linker voorwielophanging van zijn SEAT en daarmee is het over en sluiten voor de Portugees. De volgorde na de eerste ronde: Muller leidt 0,427 seconden voor Menu, dan Huff, Tarquini, Nykjaer, MacDowell, O’Young, Coronel, Michelisz en Oriola. Ook Cerqui parkeert zijn auto in de pits met flinke schade na de aanrijding met Monteiro.

120722_wtcc_curitiba_r1_start
Toen ging het wel goed: start na de tweede formatieronde

Michelisz houdt de druk op Coronel in de strijd om de achtste plaats, maar wordt in de vijfde ronde zelf ingehaald door Oriola, die met een fraaie actie de negende plaats verovert. Michelisz is ‘not amused’ en verkoopt Oriola in de volgende ronde een tik, maar beiden behouden hun posities. Achterin het veld strijden de privérijders, met Boardman aan kop op de 13e plaats. Daarachter rijden de BMW-rijders Bennani, D’Aste, Engstler en Ng en de Fords van Nash en Chilton, met diverse positiewisselingen en deurkrukken-duellen. Na zeven ronden zijn de posities vooraan het veld ongewijzigd. Coronel kan een beetje uitlopen als Oriola en Michelisz achter hem om de negende plaats strijden. Bij het ingaan van de tiende ronde plaatst Michelisz een aanval en bij het aanremmen van de eerste bocht zet de Hongaar zijn BMW voor de SEAT van de Spanjaard.

In ronde 10 ploegt Tarquini even door het gras, maar dat brengt de vierde plaats van de Italiaan verder niet in gevaar. Even later passeert Bennani Boardman, maar de Brit raakt de BMW, die wijd gaat en drie plaatsen terugvalt. Engstler is de grote profiteur en kan zijn BMW gelijk achter de SEAT van Boardman zetten. Boardman krijgt van de wedstrijdleiding vervolgens een drive-through voor zijn actie tegen Bennani.

120722_wtcc_curitiba_r1_muller_finish
Yvan Muller behaalt zijn zevende overwinning van het seizoen

Michelisz zet Coronel meer en meer onder druk en onze landgenoot laat bij het remmen even de wielen blokkeren, maar houdt wel zijn achtste plaats vast. In ronde elf schiet D’Aste in een bijzonder onsportieve actie vervolgens Engstler af. De Duitser gaat in de rondte en is daarmee zijn 13e plaats kwijt. In de laatste ronde gebeurt er niets meer en zo wint Muller voor Menu, Huff, Tarquini, Nykjaer, MacDowall, O’Young, Coronel, Michelisz en Oriola. Nykjaer is daarmee beste ‘Independent’ voor MacDowall, O’Young en Michelisz. Later krijgt D'Aste nog een tijdstraf opgelegd als substituut voor een drive-through als straf voor zijn actie tegen Engstler.

Uitslag:

1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 15 r. in 22:05,549
2. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, op 0,398
3. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 0,933
4. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon WTCC, op 2,767
5. Michel Nykjaer (Den), Chevrolet Cruze 1.6T, op 5,656
6. Alan MacDowall (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 6,639
7. Darryl O’Young (HKg), SEAT Leon WTCC, op 13,850
8. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 15,552Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet