Formule 1

Formule 1: Alonso wint in Hockenheim, Button tweede na tijdstraf Vettel

alonso_2

Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Duitsland op zijn naam geschreven. De Spanjaard leidde van pole tot finish, maar stond wel lange tijd onder druk. Tweede werd aanvankelijk Sebastian Vettel, hij haalde in de voorlaatste ronde Jenson Button in. Dat deed hij echter door na de hairpin met vier wielen buiten de baan te gaan. Dat is onrechtmatig en dat concludeerde de wedstrijdleiding ook. Zij gaven
 Vettel twintig seconden tijdsstraf. Hierdoor valt hij terug naar de vijfde plek, Button is tweede, Räikkönen derde en Kobayashi vierde.
Foto: Peter van Egmond

Op nieuwe bandjes van start Omdat de kwalificatie zich gisteren in de regen afspeelde, mag iedereen de race aanvangen op hagelnieuwe banden. Onder de stralende zon wordt Alonso bij de start opgejaagd door de drie Duitsers Vettel, Schumacher en Hülkenberg. Alonso is echter verreweg het beste weg en hij hoeft zich totaal niet te verdedigen. Vettel, Schumacher en Hülkenberg sluiten aan, maar Vettel moet zich wel heel breed maken om de Mercedes achter zich te houden.

Achter het Duitse trio weet Jenson Button de vijfde plaats te pakken, hij is Maldonado voorbij en zit nu Hülkenberg op de hielen. Achter Maldonado heeft Webber een goede start gehad, hij is Hamilton gepasseerd. Daarachter volgen Räikkönen en Di Resta.

Hamilton wil stoppen na lekke band
In de eerste ronde is er veel schade gereden; onder meer Massa, Grosjean en Senna moeten de pits in om voorvleugels te vervangen. Dit betekent dat er in de eerste bocht veel rotzooi ligt, waar het hele veld doorheen rijdt. Dat moet een lekke band opleveren en de pechvogel heet Lewis Hamilton. Hij moet een heel rondje terug sukkelen naar de pits en loopt bijna een ronde achterstand op. De Brit heeft er dan geen zin meer in en hij doet zijn team de suggestie om de race te stoppen, maar het team stuurt hem door.

Force India’s ingehaald
In de openingsfase laten de Force India’s mooie gevechten zien. Di Resta is Räikkönen voorbijgegaan, maar de Fin vecht zich weer terug. De twee zitten allebei op het randje, maar laten elkaar leven, waarna de Lotus-coureur p8 bezegelt. Di Resta valt vervolgens verder terug, Sergio Perez gaat er met DRS relatief eenvoudig voorbij.

Die andere Force India-rijder Nico Hülkenberg zit in hetzelfde schuitje, hij wordt aangevallen en in de hairpin voorbijgestoken door Jenson Button. Die ligt nu vierde en hij rijdt een veel beter tempo dan nummer drie Michael Schumacher. Eindelijk doet Jenson Button weer mee waar we hem graag zien. Button laat er dan ook geen gras over groeien: zodra hij in de buurt van Schumacher komt, rijdt en remt hij met DRS het gat dicht en pakt hij p3.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet