Formule 2

GP2 Series: Johnny Cecotto gokt en wint hoofdrace op Hockenheim

cecotto

Johnny Cecotto's gok om te starten op slicks in plaats van regenbanden betaalde hem uit in een dominante overwinning van de hoofdrace op Hockenheim. Hij koos, samen met Stéphane Richelmi, voor het juiste rubber en profiteerde optimaal van zijn veroverde voorsprong in het begin van de wedstrijd. Gekomen van een 17de startplaats sneed hij door het veld en kwam uiteindelijk na zijn verplichte pitstop net voor Fabio Leimer als koploper weer de baan op, om daarna zijn voorsprong verder uit te bouwen en de wedstrijd te winnen. Richelmi, gestart vanaf een 22ste plaats, pakte uiteindelijk de derde podiumplaats nadat hij eerst Giedo van der Garde had gepasseerd en daarna te sterk was voor Filipe Nasr.

Onder moeilijke natte omstandigheden had Giedo van der Garde, vanaf poleposition, de beste start gevolgd door Leimer en een perfect gestarte Nigel Melker. Melker pakte Leimer in de tweede bocht en ook Van der Garde was kansloos tegen de brutale aanval van Melker. Zij aan zij gingen de twee landgenoten richting de hairpin waar Melker de koppositie overnam. Van der Garde werd terug verwezen naar een derde plaats door Leimer, die na vijf ronden ook te sterk was voor Melker, na een uitremactie voor de hairpin. Van der Garde herpakte zich en passeerde Melker in de Opel Curve. De baan werd steeds droger en Cecotto en Richelmi profiteerden hier met hun slicks optimaal van. Na zes ronden kwam iedereen de pits in voor nieuwe banden. Cecotto en Richelmi reden echter door en pakten in deze fase hun belangrijke voorsprong. Door deze pitstops pakte Cecotto 28 seconden voorsprong op de gestopte Leimer. De grote vraag was, zou Cecotto zijn voorsprong behouden nadat de Venezuelaan zijn verplichte pitstop had ondergaan. Met nog 15 ronden te gaan ging tweede man Richelmi de pits binnen en kwam er net voor Van der Garde weer naar buiten. Van der Garde veroverde zijn positie weer snel terug maar moet uiteindelijk de Monegask weer laten gaan. Koploper Cecotto ging één ronde later de pits in. De pitstop leek niet echt snel maar Cecotto weet vlak voor Fabio Leimer weer de baan op te komen. Nadat Richelmi Van der Garde had gepasseerd was nu Filipe Nasr het volgende slachtoffer en pakt daarmee de laatste podiumplaats.

120721fvef6437

Niet tevreden
Giedo van der Garde was meteen na afloop van de race niet volledig tevreden met het behaalde resultaat. "Wanneer je vanaf pole start, wil je die race vervolgens ook winnen of minimaal op het podium eindigen en dat is me niet gelukt. Net als twee weken geleden op Silverstone waren mijn banden te snel versleten. Toen waren het mijn voorbanden, ditmaal mijn achterbanden. We hebben bij het team onze zaakjes nog niet volledig voor mekaar. Er is dus nog werk aan de winkel”, aldus Van der Garde, dit seizoen tevens testcoureur voor het F1-team van Caterham.

Het klassement wordt aangevoerd door de Braziliaan Luiz Razia (171), voor de Italiaan Valsecchi (159) en de Mexicaan Gutiérrez (123). Morgen staat er in Hockenheim nog een sprintrace op het programma.

Uitslag hoofdrace:
1. J. Cecotto Barwa Addax Team 38 ronden in 58:16.075
2. F. Leimer Racing Engineering +9.609
3. S. Richelmi Trident Racing +14.987
4. F. Nasr DAMS +21.459
5. G. Van Der Garde Caterham Racing +27.885
6. N. Melker Ocean Racing Technology +29.260
7. L. Razia Arden International +29.573
8. J. Calado Lotus GP +29.950
9. T. Dillmann Rapax +31.978
10. E. Gutiérrez Lotus GP +32.373

120721fvef5463

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet