VLN

VLN: 'Noorse Nederlander' Einar Thorsen als freelancer in de VLN

120721_vln_portret_thorsen
De in Zoetermeer wonende Noor Einar Thorsen rijdt sinds 2006 in de VLN

Zijn nationaliteit is Noors, maar hij woont al sinds 1998 in Nederland, om precies te zijn in Zoetermeer. Hij volgde de cursus bij de Rensportschool Zandvoort, racet met een Nederlandse licentie en is bovedien een enthousiast deelnemer aan het forum van AUTOSPORT.NL. We hebben het over Einar Thorsen, die sinds 2006 als regulier deelnemer actief is in de VLN-serie op de Nordschleife. Tijdens de zesde race van het lopende seizoen zochten we Thorsen in de paddock op voor een nadere kennismaking.

Tekst: René de Boer
Foto’s: Willem J. Staat, Rebocar


“In 1998 zag ik een advertentie voor een functie in Nederland, en omdat ik altijd al graag in het buitenland wilde werken, reageerde ik en kreeg die baan”, aldus Thorsen, die werkzaam is in de IT-sector. “Aanvankelijk had ik een contract voor drie jaar, toen weer voor drie jaar, toen nog een keer, en zo woon ik nu dus al 14 jaar in Zoetermeer.” In 2002 kwam Thorsen voor het eerst op de Nordschleife. “Ik reed er mijn eerste ronde met een AMG-Mercedes, een 500 pk sterke straatauto, gewoon tijdens de ‘Touristenfahrten’. Via AMG volgde ik ook diverse rijvaardigheidstrainingen op de Nordschleife, maar in 2005 had ik een flinke crash. Het gebeurde in ‘Kesselchen’ in de regen, zoals dat vaak gebeurt dacht ik dat ik de baan beter kende dan dat dat in werkelijkheid het geval was. Toen zei mijn vrouw tegen me: ‘Of je stopt ermee, of je gaat een echte racecursus volgen’. Nou ja, stoppen was natuurlijk geen optie, dus het werd de cursus.”

Licentie behaald op Zandvoort
Via Joop van de Laar, hoog in de technische hiërarchie bij Mercedes-Benz, kreeg Thorsen de tip om aan te kloppen bij de Rensportschool Zandvoort. “Het was in het najaar van 2005, de wintercursus was net begonnen en ik nam deel met een BMW 325 E30. Heel veel plezier gehad, en begin 2006 had ik mijn licentie, zelfs op EU-niveau. Ik belde Van de Laar, en vertelde dat ik alleen nog maar een team en een auto nodig had. Die reageerde dat dat geen probleem was, want hij was net bezig een Mercedes-Benz 190 E 2.3-16 voor de VLN op te bouwen.” Met die auto, voorzien van de uit de DTM bekende ‘König-Pilsener’-bestickering, reden Van de Laar en Thorsen met enkele anderen het volledige VLN-seizoen 2006 in de V4-klasse. Het bleef echter bij een enkel seizoen, zodat Thorsen voor 2007 op zoek moest naar een ander team. “In dat eerste jaar had ik al de nodige mensen en teams leren kennen, zodat ik sindsdien als een soort ‘freelancer’ overal instap.”

2012_porsche_cayman_432
Tijdens de zesde VLN-race, vandaag, reed Thorsen met de Mathol-Porsche Cayman

In 2010 trakteerde Thorsen, zoals hij het uitdrukt, zichzelf op een seizoen in een GT4-Aston Martin met het team Gentle Swiss Racing, waarvan ondermeer ook Fredy Barth deel uitmaakte. “Fredy bood me daarna zelfs de kans om een keer met zijn toenmalige WTCC-SEAT te testen op Monza. Weliswaar alleen tijdens een training, maar dat was natuurlijk een prachtige ervaring.” In 2011 reed Thorsen voor het team van Reinhold Renger, die hij kende vanwege diens activiteiten als hoofdinstructeur bij de AMG-rijvaardigheidstrainingen. Dit jaar zou hij met een SP6-Cayman van een klein Duits team rijden, maar die is nog niet klaar. “De planning is nu dat we daarmee de laatste twee VLN-races van het seizoen doen. Tot die tijd rijd ik waar ik kan rijden. Dat betekent wel dat ik altijd als nieuweling in een team kom en iedere keer weer aan teams en auto’s moet wennen, maar daar heb ik wel veel plezier in, en bovendien leer ik veel.” Vandaag reed Thorsen voor de tweede keer dit seizoen met het Mathol-team. Met de Cayman eindigde hij samen met de Belg Franz-Josef Georges als 43e algemeen en als vijfde in de klasse. Voor de volgende wedstrijd, de zes-uursrace, staat hij ingeschreven op een Cup-Porsche. Het leerproces gaat door. En wie Thorsen wil volgen kan het VLN-topic op het forum van AUTOSPORT.NL in de gaten houden.

2012_ad._tr._bmw_z4_duel
Eerder dit seizoen reed Thorsen met de zwart-witte BMW Z4

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet