Formule 1

Formule 1: Alonso grijpt pole op nat Hockenheim

alonso

Fernando Alonso heeft zijn tweede poleposition op rij gescoord. In een natte kwalificatiesessie was hij in zijn twee snelste rondjes allebei sneller dan de rest - een dik verdiende pole dus. Naast de Spanjaard start morgen Sebastian Vettel voor zijn thuispubliek. Derde eindigde vandaag nummer twee in het kampioenschap Mark Webber, maar die krijgt morgen vijf startplaatsen straf voor een nieuwe versnellingsbak. Daardoor schuift Schumacher morgen naar p3, met een andere Duitser Nico Hülkenberg naast zich. vDe McLarens stelden teleur, op p7 en p8, evenals Kimi Räikkönen (p10), Massa (p14), Grosjean (p15), Rosberg (p17).

Foto: Peter van Egmond

Regen nadert
In Q1 zien we vanaf het eerste moment veel actie, omdat er overduidelijk regen aan zit te komen. Die blijf nog even uit en in de eerste tien minuten hebben alle rijders tijd genoeg om een respectabele tijd neer te zetten. Daarna gaat iedereen de pits weer in, in afwachting van wat komen gaat. Nico Hülkenberg gaat wel weer de baan op, want die staat op p18.

De tijd die Hülkenberg rijdt, zet vervolgens de rest van het veld aan het denken. De Duitser rijdt namelijk de tweede tijd, de baan wordt snel sneller omdat hij zo groen is door de regen aan het eind van de training vanochtend. Daarom gaat toch iedereen maar weer naar buiten, om de McLarens en Kobayashi na.

Schumacher op het nippertje
In de laatste minuut staat Michael Schumacher achttiende. Hij is op de baan, maar moet het dit ene rondje wel laten zien. Dit gaat echter niet geweldig: na twee sectoren ligt hij meer dan een tiende achter op p17 van Vergne. Tot blijdschap van het thuispubliek perst Schumacher er een goede laatste sector op, waardoor hij met een marge van 0.055 door gaat naar Q2.

Het regent
Vlak voor aanvang van Q2 begint het dan echt te regenen en dus worden alle slicks van de auto’s gehaald. In Hockenheim betekent regen meestal dat het meteen flink neer valt, maar misschien kan er nog een rondje op intermediates uitgeperst worden. Het is dus weer zaak om snel de baan op te gaan en Jenson Button is de eerste.

Terwijl iedereen over de baan glibbert, lijkt het eigenlijk al te nat voor de intermediates. Overstappen is echter geen optie meer, want de baan wordt steeds natter, dus het is maar zaak om te blijven rijden en dat kleine beetje grip dat er is te vinden.

Als iedereen een paar rondjes heeft geklokt is het echt te nat voor intermediates. De mannen die dan buiten de top tien staan gaan op regenbanden nog op zoek naar een wondertje, maar dat zit er echt niet in. De baan is meer dan drie tellen langzamer, en dus weten Ricciardo, Perez, Kobayashi, Massa, Grosjean, Senna en Rosberg al snel dat ze uit kunnen stappen na Q2. Grosjean en Rosberg krijgen morgen ook nog eens vijf startplaatsen straf voor een wisseling van de versnellingsbak.

Gaan we wel rijden?
Als Q2 voorbij is, blijft het flink doorregenen. Het is dan ook de vraag of we Q3 wel starten, of we, net als in Silverstone twee weken geleden, gaan afwachten voor het weer wat droger wordt. Fernando Alonso gooit maar een balletje op, door over de boardradio te roepen dat het te nat is om te regenen. Net voor Q3 begint wordt het echter weer droog en dus laat de wedstrijdleiding de sessie gewoon van start gaan. Omdat er wel weer regen aan lijkt te komen zal Q3 wel eens een loterij worden, degene die het gunstigste moment vindt zal het snelst zijn.

In de eerste fase van Q3 zijn het met name Vettel, Schumacher en Hamilton die de lakens uitdelen en vechten voor p1. Alonso, Button en Räikkönen grijpen een troef, door nieuwe regenbanden te gaan halen.

Bij het vallen van de vlag heeft Webber net de snelste tijd gepakt, maar daar is Alonso op zijn nieuwe banden met maar liefst zeven tienden onderdoor gegaan. Als eerste komt Jenson Button dan. Hi rijdt geen geweldige ronde, is wel sneller dan zijn teamgenoot, maar komt niet verder dan p7. Schumacher krijgt het ook niet meer voor elkaar, hij blijft steken op p4. Webber pakt vervolgens de tweede tijd, waarna Vettel dit ook doet, zijn teamgenoot een startrij naar achteren duwend. Dan komt alleen Alonso nog, maar die weet dus al dat hij poleposition heeft. Hij verbetert dan ook nog eens zijn eigen tijd en grijpt dus de pole met beide handen.

Achter Alonso, Vettel, Webber en Schumacher staan Hülkenberg en Maldonado, voor beide een goede uitslag. Op de vierde startrij staan Button en Hamilton, daarachter komen Di Resta en Räikkönen.

Uitslag kwalificatie Hockenheim
1. Fernando Alonso, 1:40.621
2. Sebastian Vettel, op 0.405
3. Mark Webber, op 0.875*
4. Michael Schumacher, op 1.838
5. Nico Hülkenberg, op 2.880
6. Pastor Maldonado, op 3.329
7. Jenson Button, op 3.492
8. Lewis Hamilton, op 3.565
9. Paul di Resta, op 4.268
10. Kimi Räikkönen, op 5.190

11. Daniel Ricciardo, 1:39.789
12. Sergio Perez, 1:39.933
13. Kamui Kobayashi, 1:39.985
14. Felipe Massa, 1:40.212
15. Romain Grosjean, 1:40.574*
16. Bruno Senna, 1:40.752
17. Nico Rosberg, 1:41.551*

18. Jean-Eric Vergne, 1:16.741
19. Heikki Kovalainen, 1:17.620
20. Vitaly Petrov, 1:18.531
21. Charles Pic, 1:19.220
22. Timo Glock, 1:19.291
23. Pedro de la Rosa, 1:19.912
24. Narain Karthikeyan, 1:20.230

* krijgt morgen vijf startplaatsen straf, wegens wisselen versnellingsbak
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet