Formule 2

GP2: Van der Garde pakt pole, Melker ook sterk op nat Hockenheim

480_duim_5894

Giedo van der Garde (foto) start zaterdagmiddag vanaf poleposition tijdens de hoofdrace van de GP2 op Hockenheim. De Nederlander kwam vrijdagmiddag tijdens de kletsnatte kwalificatie tot de beste tijd. Nigel Melker bewees wederom in de nattigheid erg goed uit de voeten te kunnen. Hij noteerde een prima 4de plaats.

Tekst: Marc Kok
Foto Giedo van der Garde: archief Frits van Eldik

Het is vandaag bijzonder nat op Hockenheim. De Formule 1-rijders hadden er tijdens hun twee vrije trainingen ook al erg veel last van. Tijdens de ‘kwalli’ van de GP2 had de regen vrij spel. Giedo van der Garde ‘zwom’ met zijn Caterham het beste over de baan. Zijn beste tijd van 1.44,002 was opvallend genoeg 20 seconden langzamer dan de tijd die Davide Valsecchi in de ochtend had neergezet tijdens de vrije training. Dat geeft aan hoe lastig de omstandigheden waren tijdens de kwalificatie.

melker_5567
Nigel Melker, hier in de nattigheid van Silverstone, is ook nu wederom rap in de regen.

Melker weer super in de regen
Nigel Melker was wederom een mooie surprise. Had hij tijdens het vorige GP2-weekend op een nat Silverstone met een 4de en 6de plaats al twee mooie scores geboekt, op het eveneens zeer vochtige Hockenheim kwam de rookie wederom super rond. Met een 1.45,063 klokte Melker de 4de tijd. Omdat de nummer 2 van de kwalificatie James Calado vanuit Silverstone nog een tien-plaatsen-op-de-grid-straf meeneemt, mag Melker zaterdag vanaf P3 beginnen. Een plekje voor hem staat Fabio Leimer.

Strijd om leiding klassement
Klassementsleider Luiz Razia kwam op Hockenheim tot de 10de kwalificatietijd. Zijn grote titelconcurrent Davide Valsecchi deed het beter en kwam tot stek 6. Esteban Gutierrez staat 3de in de tussenstand, maar kwam vanmiddag niet verder dan positie 9. Omdat hij net als Calado een straf van 10 plaatsen op de grid heeft, vangt hij de hoofdwedstrijd aan vanaf P19. De Mexicaan wacht derhalve een flinke inhaalrace.

Tijden
Race 1 gaat zaterdag (vanaf 15.40 uur) over bijna 174 kilometer (38 ronden), terwijl zondag (10.35 uur) een sprintwedstrijd is over ruim 123 kilometer (27 omlopen).

Uitslag kwalificatie GP2 Hockenheim:
kwal_gp2_hockenheim_2012
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet