NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin verspeelt zege in New Hampshire. Kasey Kahne behaalt tweede seizoenszege

JGR-coureur Denny Hamlin was de grote verliezer in New Hampshire. Kasey Kahne was de grote winnaar.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_kahne_leading
Kasey Kahne in New Hamshire op weg naar zijn tweede zege. Hij behaalde zijn
tweede overwinning dit seizoen voor het team van Hendrick Motorsports.

Denny Hamlin verspeelt zege in New Hampshire. Kasey Kahne behaalt tweede seizoenszege
JGR-coureur Denny Hamlin verspeelde de zege volledig in New Hampshire. De Toyota-coureur beschikte vrijwel de gehele middag over de beste auto op de baan. Bij de allerlaatste pitstop onder neutralisatie in de 235 ronden liet Kahne in tegenstelling tot zijn concurrenten vier nieuwe Goodyear’s monteren. De Hendrick Motorsports-coureur viel daardoor naar de 11e plek terug. Zijn tegenstanders opteerden voor slechts twee nieuwe banden. Een misverstand met zijn crew was de oorzaak. Hamlin: “Waarom hebben wij vier banden gewisseld? Crewchief Darian Grubb: “Je wilde toch nieuwe banden. Mijn fout. Ga er maar voor!”

Hamlin kon het gat niet meer dichtrijden en Kahne pakte voor Hendrick Motorsports zijn tweede overwinning dit seizoen. Met nog ruim 105 ronden te gaan had Hamlin de leiding van zijn teamgenoot Kyle Busch overgenomen. Busch vertrok vanaf pole maar werd eveneens het slachtoffer van diverse blunders in de pitlane. De eerste maal kreeg hij een penalty opgelegd voor te snel rijden in de pitlane. Nadat Busch zich voor de tweede maal in de Top 5 gevestigd had beroofde een enorme trage stop hem in de 232e ronde definitief van een goede klassering. Busch werd als zestiende geklasseerd.

2012_busch
Slechte dag voor Kyle Busch. Na twee verprutste pitstops speelde hij geen rol van
betekenis meer.

Winnaar Kasey Kahne: “Denny beschikte absoluut over de beste auto. Wij hadden een goede Chevrolet maar we moesten er de gehele wedstrijd hard voor vechten. Dit betekent niet dat wij ons al voor de “Chase” geklasseerd hebben, maar het helpt uiteraard wel. Wie in de puntenstand van het kampioenschap tussen de 11e en 20e plaats geklasseerd staat en over meerdere overwinningen beschikt maakt een kans om zich voor de Chase te kwalificeren.

De wedstrijd in New Hampshire telde slechts drie korte neutralisaties van in totaal 15 ronden voor “debris” en olie op de baan.

2012_new_hampshire_kahne_zege
Fraai burn-out van Kasey Kahne in New Hampshire.

Uitslag
1. Kasey Kahne Chevrolet 301 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 301 ronden
3. Clint Bowyer Toyota 301 ronden
4. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 301 ronden
5. Brad Keselowski Dodge 301 ronden
6. Jeff Gordon Chevrolet 301 ronden
7. Jimmie Johnson Chevrolet 301 ronden
8. Kevin Harvick Chevrolet 301 ronden
9. Greg Biffle Ford 301 ronden
10. Ryan Newman Chevrolet 301 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet