Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Nieuwe Pro Stocker voor Eero Knihtilä

Een verrassende naam op de Pro Stock-kwalificatielijsten van Bristol en Atlanta. Met Eero Knihtilä stond er voor het eerst in lange tijd weer een Europeaan op de strip bij een race in de NHRA POWERade Drag Racing Series. Knihtilä was in Amerika om zijn nieuwe wapen voor het komende Europese seizoen op te halen. De Fin maakte van de gelegenheid gebruik om in het bijzijn van de oude eigenaar alvast wat ervaring op te doen.

Tekst en foto: Remco Scheelings

Knihtilä is al een aantal jaren actief in het FIA Europees kampioenschap Pro Stock. De Fin maakte daarin de afgelopen seizoenen gebruik van de Pontiac Firebird waarmee in 1996 en 1997 zijn landgenoot Tomi Laine de titel veroverde. Knihtilä was daarbij regelmatig snel maar beperkte zijn optredens tot de Scandinavische wedstrijden in het FIA EK en bereikte daardoor nooit een topklassering in de eindstand van het kampioenschap.

 knihtila_firebird
De 'oude' Firebird

Blijkbaar was de Firebird nu aan vervanging toe, want zoals het een stille Fin betaamt, reisde Knihtilä zonder dat de Europese concurrentie ervan op de hoogte was naar Amerika om daar een nieuw wapen voor komend seizoen op de kop te tikken. Daarbij werd contact gelegd met de inmiddels al jaren in Amerika in de Pro Stock-business werkzame Laine. Niet geheel toevallig viel dan ook de keus van de Fin op de Chevrolet Cavalier van Tony Rizzo, de man waarvoor Laine momenteel als crewchief fungeert.

Zoals met zo weinig ervaring in de uiterst competitieve Amerikaanse Pro Stock-klasse te verwachten viel, wist Knihtilä zich niet voor de eliminaties van Bristol en Atlanta te plaatsen. Met een voor Europese begrippen nette score van 6,855 seconden (Europees record is 6,899) realiseerde de Fin afgelopen weekend de 25ste en één na laatste tijd. Ter vergelijking, de pole ging met 6,704 seconden naar Greg Anderson. Woensdag wordt de Cavalier naar Europa gevlogen om nog op tijd te zijn voor de eerste ronde van het FIA Europees kampioenschap eind mei op Santa Pod. Met zijn nieuwe wapen behoort Knihtilä wel meteen tot de titelkandidaten waar op basis van zijn oude auto van tevoren geen rekening mee gehouden was.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet