Belcar

BRCC: Frank en Hans Thiers pakken via twee podiumplaatsen de leiding in Belgisch omloopkampioenschap

3000kms12-0473

Het West-Vlaamse broederpaar, Frank en Hans Thiers hebben afgelopen weekend de leiding in het Belgium Racing Car Championship (BRCC) overgenomen van Fred Bouvy na opnieuw twee schitterende wedstrijden in de Short Races of het Belgisch sprintkampioenschap.


Tekst en foto's: PR

3000kms12_9201

Dat Hans Thiers de geschiedenisboeken ingaat als eerste winnaar van het nieuw Belgisch omloopkampioenschap op Circuit Zolder was geen one shot. Tijdens iedere meeting van de BRCC worden twee sprintwedstrijden gereden en een endurance. Momenteel is het kampioenschap drie weekends oud en de broers stonden reeds vijfmaal op het ereschavot na zes Short Races. Ook tijdens de tweede Long Race van het seizoen in Francorchamps behaalden ze de tweede plaats. Zes BRCC-bekers staan dus reeds in de trofeeënkast van deze kustjongens.

“We gaan resoluut voor de Belgische titel in de Short Races”, aldus Frank Thiers. “Afgelopen week hebben we Nico Verdonck onder de arm genomen om samen een ideale afstelling te vinden. En dat heeft ons geen windeieren opgeleverd. Onze snelste chrono van het weekend was 2’25”4 en dat kan tellen met een GT3 van de vorige generatie”.

3000kms12-0544

Tijdens de eerste Short Race van het weekend mocht Frank na een natte kwalificatie starten vanuit de vierde positie. Na een minder goede start en oponthoud door een Porsche had de kopgroep een gat getrokken en moest Frank alle registers open trekken om nog op te rukken naar een mooie derde positie. Voor de start van de tweede race wordt de top 8 omgedraaid, waardoor Hans moest starten vanuit 6de positie. Hij lukte een perfecte start en kon reeds in Combes de leiding nemen. Het kwam tot een harde strijd voor de zege tussen de Ferrari, de GPR-Aston Martin van Schmetz en de ProSpeed-Porsche van Bouvy. Schmetz kon de leiding overnemen, maar Hans bleef in zijn spoor. Bouvy moest afhaken en aan de eindmeet won de Aston met een miniem verschil van 64/100 seconde op de Ferrari van Scuderia Monza.
“De eindmeet lag een ronde te vroeg. Hans was in staat om weerstand te bieden en bleef onder de vleugel van de Aston”, gaat Frank verder. “Hij was op dat moment sneller onderweg dan Schmetz en had de eerste plaats kunnen terug pakken. Maar met opnieuw twee podiumplaatsen komen we aan de leiding van het Belgisch kampioenschap en uiteraard zijn we zeer gelukkig met de huidige gang van zaken. We zullen deze positie met hand en tand verdedigen”.

Tijdens de Long Race verging het Scuderia Monza minder goed. Ondanks een mooie tweede plaats algemeen tijdens de tweede race van het seizoen vielen de West- Vlamingen vroeg in de wedstrijd weg met problemen aan de versnellingsbak.

3000kms12-0364

“We zetten een mooie en scherpe derde chrono op de tabellen tijdens de kwalificatie en Hans kon doorstoten naar de tweede plaats. Tot de vijfde versnelling alle dienst weigerde en we de Ferrari in het opgavepark moesten parkeren. We gaan ons nu goed bezinnen hoe het verder moet. Dat we onze leiderspositie in de Short Races gaan verdedigen staat als een paal boven water, maar wedstrijden over drie uren zijn enorm belastend voor de mechaniek van de Ferrari. De volgende wedstrijd, meetellend voor het Long Race kampioenschap, in het voorprogramma van de 24 Uren van Francorchamps is er eentje van 60 minuten. Die doen we uiteraard mee en daarna zien we wel hoe het verder moet tijdens de Long Races”.

“En dan is er uiteraard nog de 24 Uren van Zolder. Mogelijk terug met de Porsche, maar we zijn er nog niet volledig uit”, besluit een tevreden Frank Thiers die naar eigen zeggen alles in het werk zal stellen om samen met broer Hans Belgisch kampioen te worden in de BRCC-Short Races.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet