Diversen

BE Trophy: Viron-Richard-Engisch-Orgeval winnaars met …1,8 seconden voorsprong !

betrophy_3000km_viron-richard-engisch-orgeval

Nog geen twee seconden verschil na 24 uur racen : de eerste editie van de 3000 KM of Francorchamps eindigden in ware Hitchcock – stijl en het waren uiteindelijk Viron-Richard-Engisch en Orgeval die aan het langste eind trokken voor Van Impe-Leenders-Bentchikou-Dupassage.


Tekst en foto's: PR

De iets oudere onder ons zullen het zich nog levendig herinneren : exact 20 jaar geleden eindigden de 24 Uren van Spa op een bloedstollende sprint, waarbij Steve Soper in extremis Eric van de Poele het nakijken gaf. De acteurs van afgelopen 3.000 Km van Francorchamps hebben een remake verwezenlijkt, waarbij de achtervolgers er echter niet in slaagden om hun rivalen in te halen en voorbij te gaan.

betrophy_-_3000_km_-_delahaye_rt_-_retrodor

Op 17 minuten van het einde van de wedstrijd lag Emmanuel Orgeval (Delahaye-Rétrodor) aan de leiding met 26 seconden voorsprong. De Fransman kwam aan de leiding nadat de ploeg van ASH-PVi – sedert zaterdagavond bijna aan één stuk door leiders van de race – nog een ultieme pilootwissel moesten uitvoeren, waarbij Benoit Dupassage het stuur voor de laatste sprint overgaf aan Patrick Van Impe. Naarmate de ronden vorderen slonk het verschil tussen beide auto’s. Met nog 10 minuten op de klok was het verschil minder dan 10’. Twee ronden voor het einde bedroeg het verschil 6,8 seconden, en minder dan 5 seconden bij het ingaan van de « final lap ».

Vergeten was de vermoeidheid van het voorbije etmaal en de piloten dienden zich een weg te banen door het verkeer op de piste, waarbij telkens de kans bestond dat ze enkele tienden van seconden konden verliezen. Na twee volledige omwentelingen van de klok verscheen de zwarte Be Cox nummer 264 aan de leiding aan het einde van Blanchimont : de buit was binnen met een voorsprong van 1,8 sec, en daarmee huldigde dit team op een onnavolgbare manier het palmares van deze 3.000 Km in.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet