IndyCar

Indycar: Hattrick voor Ryan Hunter Reay in Toronto. Wedstrijd eindigt in anticlimax

Andretti Autosport-coureur Ryan Hunter-Reay behaalde in Toronto zijn derde achtereenvolgende Indycar-overwinning. De wedstrijd eindigde in een anticlimax doordat bij de laatste herstart op twee verschillende punten deelnemers in elkaar haakten.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Indycar/LAT USA

2012_finish_toronto
De 10e Indycarwedstrijd van dit seizoen eindigt in een anticlimax onder neutralisatie in
Toronto.

Hattrick voor Ryan Hunter-Reay in Toronto
Met een derde achtereenvolgende overwinning dit seizoen in Toronto begint Ryan Hunter Reay zich als potentiële kandidaat te ontpoppen. De Amerikaan leidt na zijn zege in Toronto in de puntenstand. Van de 85 ronden tellende wedstrijd reed Hunter Reay de laatste 28 aan de leiding. Voor teambaas Michael Andretti is het zijn 8e zege in Toronto. Zijn eerste als teambaas weliswaar. De vorige zeven behaalde hij in de Champcarworldseries. Hunter Reay is de eerste Amerikaanse rijder die sinds 2006 een hattrick scoort.Toen behaalde AJ Allmendinger eveneens zijn derde zege in Toronto. Voor het team van Chip Ganassi werd het een dramatische middag.
Dramatische middag voor Ganassi Racing
De Nieuw Zeelander Scott Dixon moest al snel met motorpech aan de kant. Voor Dixon een zware tegenvaller. Het was de laatste motor die hij mocht gebruiken zonder daarvoor een penalty op te lopen. Voor de volgende wedstrijd in Edmonton zal Dixon na de kwalificaties 10 plaatsen naar achteren worden gezet. Nog dramatischer verging het regerend kampioen Dario Franchitti die bij zijn eerste stop enorm veel tijd verloor. Franchitti stopte te ver van de “Refueller” vandaan waardoor hij enorm veel tijd verloor en voor de rest van de wedstrijd kansloos was.Hij zou de wedstrijd als zeventiende beëindigen. Kort voor het einde van de wedstrijd haakten verschillende deelnemers in Turn 3 in elkaar. Franchitti, Briscoe en Pagenaud waren de meest prominente slachtoffers.

Met nog drie ronden te gaan eindigde de wedstrijd in Toronto in een behoorlijke chaos. Na een neutralisatie voor de gestrande Josef Newgarden ging het wederom fout. Sebastien Bourdais kreeg een duwtje van Charlie Kimball. Het lokte een kettingreactie uit waardoor de wedstrijd onder neutralisatie werd afgevlagd. Bourdais maakte de als tweede geëindigde Charlie Kimball behoorlijk wat verwijten. Bourdais: “ Hier rijden absoluut teveel idioten rond en Kimball behoort al helemaal niet op het podium te staan. Hij heeft dit absoluut niet verdiend.”

2012_franchitti_power
Op deze wijze gaan Will Power en Dario Franchitti vast geen kampioen worden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet