Formule 1

Formule 1: Webber verslaat Alonso in direct gevecht

webber

Mark Webber heeft de verrassend droge Grand Prix van Silverstone gewonnen. De nummer twee in het kampioenschap versloeg de leider in een direct gevecht, vijf ronden voor het einde. Het gros van de race leek er voor Alonso geen wolkje aan de lucht, maar de Spanjaard moest in de laatste stint nog naar de zachte band en die ligt de Ferrari niet zo. Zo kon Webber het gat dichtrijden, de aanval openen en zijn tweede overwinning van het jaar grijpen. Alonso behield nog wel de tweede plaats, Sebastian Vettel reed een anonieme race maar pakte wel belangrijke punten op p3.Foto: Red Bull

Waarempel, het is droog
Terwijl half Engeland overstroomd is en de fans in Silverstone gisteren nog werden geadviseerd thuis te blijven vanwege het noodweer, vindt de start van de Britse Grand Prix plaats onder een stralend zonnetje. Daar zullen mannen als Button (16e), Perez (15e) en Rosberg (11e) niet blij mee zijn, de mannen vooraan des te meer. Vorig jaar werd Mark Webber vanaf pole bij de eerste bocht gepakt door Vettel vanaf p2, hij zal hopen vandaag eenzelfde coupe te plegen.

Alonso start niet zo goed als Webber maar de Spanjaard gooit agressief het gat dicht en behoudt de leiding. Schumacher sluit aan, daarachter gaat Massa voorbij aan Sebastian Vettel. De Duitser wordt ook nog voorbij gereden door Räikkönen, maar die zit aan de verkeerde kant en verliest weer plaatsen aan Vettel en Maldonado. Hamilton heeft een voorzichtige start en valt terug naar 9, Button rukt op naar 12. Derde thuisrijder Di Resta wordt van achteren aangetikt door Grosjean, waarbij de Schot een lekke achterband oploopt. Op weg terug naar de pits beschadigt hij zijn bodemplaat zo zeer dat hij de eerste uitvaller is (op Petrov na, die uitviel met hydrolische problemen, op weg naar de grid).

Een en al actie
In de openingsfase is de actie bijna niet bij te houden, overal wordt gevochten. Eén van de slachtoffers is Grosjean, die een lekke band oploopt en terugvalt naar achteraan. Vooraan gaat Räikkönen Maldonado bijna voorbij, maar die duwt de Fin van de baan en houdt de positie. Daarvoor opent Massa de aanval bij Schumacher, maar die slaat hem af. Daarop staat Massa vol onder druk van Vettel, maar al diens aanvallen worden ook afgeslagen.

Schumacher kan niet volgen
Alonso en Webber rijden in de openingsfase een vergelijkbaar tempo, Webber verliest elke ronde een paar tienden. Daarachter verliest Schumacher snel grond. Daardoor staat hij vol onder druk van Massa, maar ook Vettel en Räikkönen (die Maldonado toch voorbij is) zitten dichtbij. Naarmate Massa wat langer blijft hangen sluiten ook Maldonado, Hamilton en Perez aan. Na vele pogingen lukt het Massa eindelijk om de derde plaats te grijpen.

Maldonado en Perez clashen, Perez boos
Na elf ronden is Sebastian Vettel de eerste die een pitstop maakt. Maldonado en Perez volgen hierop en de twee komen tegelijk de baan op. Op nieuwe banden gaan ze samen het gevecht aan en dat eindigt in tranen. Perez probeert het buitenom, maar Maldonado glijdt op zijn koude banden naar buiten en glijdt tegen de Mexicaan aan. De twee gaan synchroon in de rondte: Perez valt zwaar teleurgesteld ter plekke uit, Maldonado kan met een lekke band nog wel terug naar de pits, maar hij verliest veel grond.

Perez is bijzonder pissig op Maldonado. “Maldonado heeft geen respect voor anderen. Hij rijdt maar tegen iedereen aan en hij leert ook niet van zijn fouten. Vorige race deed hij precies hetzelfde bij Hamilton en nu doet hij het bij mij. Alle rijders maken zich zorgen om Maldonado, we riskeren ons leven en hij rijdt roekeloos rond.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet