GT

GT: GT3 overwinningen voor Mercedes en Lamborghini in Portimao

480-1heico-patrickhecq
Heico Gravity-Charouz Team was op zaterdagmiddag een klasse apart

Heico Gravity-Charouz Team en Rhino's Leipert Motorsport hebben op het Autódromo Internacional do Algarve overwinningen geboekt in het FIA GT3 European Championship. In de eerste race op zaterdagmiddag was niemand opgewassen tegen de beide Mercedessen, terwijl in de tweede race van het weekeinde op zondagochtend de Lamborghini profiteerde van problemen bij de Mercedessen.

Tekst:  Marcel ten Caat
Foto: Patrick Hecq/SRO


Op zaterdagmiddag waren de twee Heico Gravity-Charouz Team Mercedessen oppermachtig. Bij de start wist Maximilian Buhk iedereen achter zich te houden en liep hij vervolgens heel snel weg van de rest van het veld.

Heico-coureur Max Nilsson werd in de eerste ronde aangetikt door Gaetano Ardagna Perez in de AF Corse Ferrari 458 Italia en spinde zijn Mercedes. Door de spin viel Nilsson terug naar de laatste plaats en kon de Zweedse coureur aan een inhaalrace gaan beginnen. 

Terwijl teamgenoot Buhk zijn leidende positie ronde na ronde verstevigde en de rest van het veld op grote achterstand zette, kwam Nilsson als een warm mes door de boter door het veld heen zetten op weg naar voren. Toen de pit window open ging en Nilsson het stuur van de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 aan teamgenoot Vähämäki overdroeg lag het team alweer op de vierde plaats.

Voor AF Corse en Rhino’s Leipert Motorsport was er slechts een bijrol weggelegd in race 1. David Mengesdorf pakte door de spin van Nilsson de tweede plaats, maar na drie ronden wist Michael Lyons hem te passeren. Lyons kwam vanaf de tweede plaats de pits in voor de verplichte rijderswissel naar Stefano Gai.

Een snelle pit stop van het Heico Gravity-Charouz Team en een goed optreden van Vähämäki zorgden er vervolgens voor dat de tweede Mercedes al snel de Rhino’s Leipert Motorsport Lamborghini kon inhalen. Twee ronden later wist Vähämäki ook Gai te passeren en na 20 ronde lagen de beide Mercedessen dan ook weer op de eerste en tweede plaats. Gai werd in de 27e ronden nog ingehaald door Hari Proczyk.

Na 33 rondenwas het Dominik Baumann in de Mercedes met nummer 1 die als overtuigende winnaar werd afgevlagd. Vähämäki kwam 10 seconden later als tweede over de streep. Derde werd de Rhino’s Leipert Motorsport Lamborghini.

Uitslag race 1:
1. Heico Gravity-Charouz Team (Buhk/Baumann) Mercedes SLS AMG GT3, 33 ronden
2. Heico Gravity-Charouz Team (Nilsson/Vähämäki) Mercedes SLS AMG GT3, +10.340
3. Rhino's Leipert Motorsport (Mengesdorf/Proczyk) Lamborghini Gallardo, +34.575
4. AF Corse (Lyons/Gai) Ferrari 458 Italia, +42.383
5. Team Novadriver (Amorim/Campanico) Audi R8 LMS, +42.676
6. Sainteloc Racing (Guilvert/Sourd) Audi R8 LMS, +48.874

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet