Sportscars

Sportscars: Graf/Luhr winnen Lime Rock. GT-zege voor Porsche

De combinatie Klaus Graf/Lucas Luhr behaalde in Lime Rock hun tweede zege. Ditmaal voor de eerste keer met een Honda Performance Development ARX-03a Prototype. In de GT-klasse behaalde Porsche eindelijk weer eens de zege!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s ALMS/BMW/Porsche

2012_graf_lime_rock
Klaus Graf in de HPD-ARX-03a Honda op weg naar de overwinning in Lime Rock.

Graf/Luhr winnen Lime Rock. 100e Porsche GT zege
De wedstrijd op Lime Rock ging onder de dreiging van onweersbuien van start maar kende uiteindelijk alleen maar vuurwerk. Met nog amper 30 minuten wedstrijd ging Klaus Graf aan de leidende Dyson Lola B12/60 van Guy Smith voorbij. Een neutralisatie tien minuten voor het einde vanwege een gestrande Ferrari stelde voor de combinatie Luhr/Graf de zege definitief veilig. Klaus Graf: “Ik kon gewoon niet sneller. Pas toen ik de leiding weer in handen had, was ik mij van mijn positie bewust. In het verkeer heb ik als een idioot gepusht!”

Voor Dyson/Smith leek de wedstrijd in een formaliteit te ontaarden. Zeker toen de Muscle Milk HPD ARX-03a na 45 minuten met een versnellingsbakprobleem naar binnen kwam. Toen alle elektronica gereset was hadden Graf/Luhr vier ronden achterstand opgelopen. Met uitzondering van een pitlane-penalty ging de combinatie volledig in de aanval. Lucas Luhr: “Ik dacht het is over, maar besloot er toch voor te gaan. Het maakte toch niet uit. Ik pushte gewoon hard. Bij het einde van mijn stint waren wij slechts op één ronde achterstand. Het enige dat wij deden was terugvechten. En dat hebben we gedaan.”

2012_bergmeister_lr
35e zege voor Jörg Bergmeister in de Flying Lizard Porsche.
 
100 starts – 35 zeges
In zijn 100e ALMS-start voor Porsche behaalde Jörg Bergmeister samen met de Amerikaan Patrick Long de eerste seizoenszege voor Porsche. Halverwege de wedstrijd kon Long wat afstand nemen van de Corvettes van Magnussen/Garcia en Gavin/Miller. Na de verplichte pitstop nam Bergmeister in derde positie over maar reed binnen enkele ronden weer aan kop.

Bergmeister: “Op deze overwinning hebben wij lang moeten wachten. Wij hebben dit seizoen wel een aantal fouten gemaakt. Bijv. de pitstop op Laguna Seca. Maar vooral pech heeft ons van het podium weerhouden. Vandaag paste het plaatje precies. Voor de set-up met de nieuwe RSR leren wij nog steeds. Maar we hebben belangrijke stappen voorwaarts gemaakt. Patrick Long: “Deze overwinning hebben wij echt verdiend. Een pracht prestatie om hier bij de GT’s te winnen. Door het nieuwe aërodynamische pakket beschikken wij over meer grip en een nog betere Performance dan in 2011.” De Corvettes van Magnussen/Garcia en Gavin/Milner eindigden als tweede en derde.

De RLR Racing BMW M3’s van Dirk Müller/Joey Hand en Jörg Müller/Bill Auberlen eindigden als vierde en vijfde in de GT-klasse. Overigens reden de RLR BMW’s met een rouwband ivm. het overlijden van één van de race-ingenieurs van BMW Motorsport afgelopen vrijdag.

2012_bmw_lime_rock
Geen succes voor BMW in Lime Rock.

Uitslag
1. Lucas Luhr/Klaus Graf HPD ARX-03a Honda 168 ronden
2. Chris Dyson/Guy Smith Lola B12/60 Mazda 168 ronden
3. Scott Tucker/Christophe Bouchut HPD ARX-03a Honda 168 ronden
4.David Heinemeiner Hansson/Martin Plowman Morgan/Nissan 168 ronden
5. Jon Bennett/Colin Braun Oreca FLM09 164 ronden
6. Alex Popow/Tom Kimber-Smith Oreca FLM09 164 ronden
7. Joe Foster/Patrick Dempsey Lola B12/87 Judd BMW V8 162 ronden
8. Henri Richard/Duncan Ende Oreca FLM09 162 ronden
9. Patrick Long/Jörg Bergmeister Porsche 911 GT3 RSR 160 ronden
10.Antonio Garcia/Jan Magnussen Corvettes C6-ZR1 160 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet