NASCAR

NASCAR: Tony Stewart wint Daytona 400 op meesterlijke wijze

Tony Stewart heeft op meesterlijke wijze de Daytona 400 op zijn naam geschreven. Ronden lang namen de Roush Ford’s van Matt Kenseth en Greg Biffle het initiatief. Roush Racing ging met lege handen naar huis.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_finish_daytona_400
Tony Stewart stormt op de finish af. Achter hem chaos alom. Is het ooit in Daytona
anders geweest?

Tony Stewart wint Daytona 400 op meesterlijke wijze
Een akkefietje met de TC van NASCAR leverde Tony Stewart slechts een 42e startplek op. Vanuit deze positie wist de teameigenaar-coureur zich op systematische wijze naar voren te werken. Met nog amper 50 ronden te gaan vond Stewart aansluiting bij de koplopers. In de 131e van de 160 tellende wedstrijd nam “Smoke” voor 21 ronden de kop. Vervolgens “schoof” Greg Biffle zijn Roush Fenway-teamgenoot Matt Kenseth naar de eerste plek. Bij een herstart met nog twee ronden te gaan namen de Ford’s nog steeds de eerste startrij in beslag. Kenseth nam direct de leiding met naast zich Tony Stewart en Greg Biffle. Maar met steun van Kasey Kahne’s Chevrolet wist Stewart de aansluiting aan de Ford’s te behouden.

Bij het ingaan van Turn 2 in de allerlaatste ronde wist Stewart met steun van Kahne een wig tussen de Ford’s te drijven en pakte definitief de leiding. Tony Stewart: “Ik wist dat ik een goede auto achter mij had. Kasey tikte precies op de juiste manier mijn bumper aan. Dit was de sleutel voor het succes!”


2012_race_daytona_400
Fraaie gevechten in het middenveld.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet