IndyCar

Indycar: Pole voor Dario Franchitti. “Oorlog” tussen Will Power en Simon Pagenaud.

Met een tijd van 59.351 seconden behaalde Dario Franchitti in Toronto zijn derde achtereenvolgende pole dit seizoen. Daarmee was hij 0.24 secs. sneller dan Penske-coureur Will Power.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA/LAT USA/Indycar

2012_dario_toronto
Derde achtereenvolgende pole voor Dario Franchitti.

Pole voor Dario Franchitti in Toronto
Met een tijd van 59.351 seconden behaalde Ganassi-coureur Dario Franchitti zijn derde achtereenvolgende pole dit seizoen in Toronto.De Ganassi-coureur was daarmee 0.24 secs. sneller tijdens de Top 6 Qualifying dan Penske-coureur Will Power. Daarachter volgden Justin Wilson, Sebastien Bourdais en Scott Dixon. Omdat de mogelijkheid bestaat dat verschillende teams hun motoren zullen wisselen heeft de organisatie besloten om nog geen officiële startgrid bekend te maken. Alex Tagliani kwalificeerde zich bijv. als zesde, maar zal door een motorenwissel tien plaatsen naar achteren gezet gaan worden. Saillant detail is dat Honda een behoorlijke inhaalslag gemaakt heeft. In de top 6 bevinden zich maar liefst vier door Honda-aangedreven bolides.


2012_will_power
Will Power in actie met de Penske Dallara Chevrolet. Geen vrienden meer met....

Oorlog tussen Power en Pagenaud
De voormalige Champcar-teamgenoten Will Power en Simon Pagenaud lijken elkaar de oorlog verklaard te hebben. Gisteren scheen Power Pagenaud tijdens de trainingen afgeblokt te hebben. Vandaag blokte Pagenaud Power op het korte rechte stuk voor Turn 7 af. Power ging de Fransman aan de buitenkant voorbij maar belandde daarbij bijna zelf in de bandenstapels Ook raakten beide bolides elkaar meerdere malen. Om niet in de bandenstapels te belanden moest Power flink op de rem trappen. Daarna spinde de Australiër van de baan en gesticuleerde met zijn vuisten richting Pagenaud. Na afloop wilde de Fransman zijn excuses aanbieden maar die werden door Power niet aanvaard. Power wees richting hemel en draaide zich demonstratief van de Fransman af. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

2012_pagenaud
met zijn voormalige Champcar-teamgenoot Simon Pagenaud.

Top 6 Qualifying
1. Dario Franchitti Dallara Honda 106.451 mph
2. Will Power Dallara Chevrolet 106.407 mph
3. Justin Wilson Dallara Honda 106.273 mph
4. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 106.235 mph
5. Scott Dixon Dallara Honda 106.160 mph
6. Alex Tagliani Dallara Honda 106.075 mph

7. Ryan Hunter Reay Dallara Chevrolet 106.215 mph
8. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 106.100 mph
9. James Hinchcliffe Dallara Chevrolet 106.014 mph
10.Simon Pagenaud Dallara Honda 106.891 mph

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet