Formule 1

Formule 1: Alonso grijpt pole in verregende kwalificatie Silverstone

alonso
In een kwalificatie die anderhalf uur stillag door hevige regen heeft Fernando Alonso de poleposition gegrepen; zijn eerste pole sinds Singapore 2010. De Spanjaard versloeg op het natte Britse asfalt Mark Webber met 0.047 seconde voorsprong. Achter de twee starten morgen Schumacher, Vettel, Massa en Räikkönen. Voor het fanatieke Britse publiek, dat zowel gisteren als vandaag zware regenbuien uitzat, was er weinig te juichen: Hamilton greep p8, Di Resta p11 en Button p18.

Foto: Peter van Egmond

Baan droogt op, regen op komst

Al een minuut voordat Q1 van start gaat staat er een gigantische rij in de pitstraat. Het is bij aanvang van de kwalificatie namelijk net even droog, maar er is weer regen op komst. Dan is het zaak zo snel mogelijk te gaan rijden en dus gaan alle 24 auto’s direct de baan op. Dat geeft dan weer het probleem dat het lastig is om een vrij rondje te krijgen en dus zien we veel mensen elkaar inhalen: teamgenoten Räikkönen en Grosjean raken elkaar zelfs bijna.

Naarmate de sessie vordert blijft de regen nog steeds uit en gaat men zelfs overwegen om slicks onder te binden. In het beroemde bochtige gedeelte van Silverstone is het echter nog zeer vochtig en dat lijkt lastig op slicks.

Button en Rosberg de zorgen

In de slotfase staan Jenson Button en Nico Rosberg op de grens tussen uitvallen en doorgaan. Button staat onder de streep en hij gaat nog naar binnen voor nieuwe intermediates, waarmee hij één vliegend rondje kan rijden. Als hij een goed rondje rijdt zal Rosberg uitvallen, want die staat in de pits. Een vreemde keuze van de Duitser die hem duur lijkt te komen staan, want Button is na twee sectoren 1,5 seconde sneller. Dan wordt hij echter dwarsgezeten door Timo Glock, die spint op het rechte stuk en zorgt voor een gele vlag in de laatste sectoren. Daardoor kan Button zijn tijd niet verbeteren en zal hij morgen als achttiende moeten starten. Achter hem staan geen verrassingen: Caterham, Marussia en HRT.

Full wets zijn nog niet genoeg

In Q2 is het weer echt gaan regenen en dus moeten er full wets gemonteerd worden. Het weer wordt er echter steeds slechter op: we als Michael Schumacher in Becketts van de baan schieten en hij heeft geluk dat hij net op een stukje asfalt eindigt tussen de grindbakken, waardoor hij de sessie nog kan vervolgen. Even later spint Fernando Alonso en hij weet ternauwernood, maar bijzonder knap, zijn Ferrari uit de muur te houden. Het lijkt zelfs tijd te worden voor een rode vlag. Als zwaargewichten als Alonso en Hamilton daar over de radio dan ook nog naar gaan vragen, helpt dat de wedstrijdleiding te kiezen: de sessie wordt stilgelegd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet