GT

GT: AF Corse op pole position voor GT1 in de Algarve

480-afcorse3-patrickhecq
Toni Vilander heeft op het Autódromo Internacional do Algarve voor de tweede keer dit seizoen zijn AF Corse Ferrari op pole position gekwalificeerd. In de FIA GT1 World Championship kwalificatie was de Finse coureur zijn tegenstanders ruim te snel af. Teamgenoot Enzo Ide wist zich als tweede te kwalificeren. Beste Nederlander was Nicky Pastorelli in de All-Inkl.com Münnich Motorsport Mercedes-Benz.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Patrick Hecq/SRO


Al voor het begin van de kwalificatie was het duidelijk dat de Exim Bank Team China Porsche van Benjamin Lariche en Dino Lunardi niet mee zou doen in verband met een defecte motor. De resterende 14 auto’s waren hierdoor sowieso door naar het tweede deel van de kwalificatie, op voorwaarde dat ze tenminste één rondetijd zouden noteren.

Tijdens het tweede deel van de kwalificatie bleek de All-Inkl.com Mercedes van Markus Winkelhock verrassend genoeg het snelste, nog geen vier honderdste van een seconde voor de AF Corse Ferrari van Francesco Castellacci. Bij de zes uitvallers na Q2 zaten helaas twee Nederlanders. Hexis Racing coureur Stef Dusseldorp, wiens McLaren tijdens de vorige race op de Slovakia Ring nog op pole stond, eindigde de kwalificatie op de 12e plaats. Yelmer Buurman, in Slowakije de winnaar in de Championship Race en tijdens de eerste vrije training op vrijdag nog tweede, eindigde als elfde. De Belgische coureur Laurens Vanthoor (WRT-Audi) wist zich ook niet te plaatsen voor Q3.


In het allesbeslissende derde deel van de kwalificatie toonde Vilander echter zijn kwaliteiten. De Fin had slechts drie ronden nodig om de pole te pakken. Met een tijd van 1:44.730 bleef hij teamgenoot Ide exact negen tienden van een seconde voor. Ide bleef met zijn tijd de Mercedes van Marc Basseng nipt voor, terwijl Nicky Pastorelli in de tweede Mercedes een knappe vierde tijd liet noteren, minder dan een tiende van een seconde achter Ide en Basseng. De Reiter Lamborghini Gallardo van Peter Kox en Darryl O’Young kwalificeerde zich als vijfde.

Uitslag kwalificatie FIA GT1 World Championship Algarve

1. AF Corse (Salaquarda/Vilander) Ferrari 458 Italia, 1:44.730
2. AF Corse (Castellacci/Ide) Ferrari 458 Italia, 1:45.630
3. All-Inkl.com (Basseng/Winkelhock) Mercedes-Benz SLS AMG GT3, 1:45.693
4. All-Inkl.com (Pastorelli/Jäger) Mercedes-Benz SLS AMG GT3, 1:45.709
5. Reiter Engineering (Kox/O’Young) Lamborghini Gallardo, 1:45.916
6. Sunred (Cressoni/Pavlovic) Ford GT, 1:45.927
10. WRT (Vanthoor/Ortell) Audi R8 LMS ultra
11. Vita4One Racing Team (Buurman/Bartels) BMW Z4 GT3
12. Hexis Racing (Makowiecki/Dusseldorp) McLaren MP4-12C GT3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet