NASCAR

NASCAR: Kurt Busch wint chaotische Nationwide-wedstrijd in Daytona

Kurt Busch heeft in Daytona met een volledig gehavende en sponsorloze Chevrolet de Nationwide-wedstrijd in Daytona op zijn naam geschreven.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_nw_finish_daytona
Kurt Busch verslaat met zijn gehavende Chevrolet Ricky Stenhouse Jr. met een miniem
verschil. Austin Dillon gaat voor de streep nog in de fout.

Kurt Busch wint chaotische Nationwide-wedstrijd Daytona
Kurt Busch won zijn tweede Nationwide-wedstrijd dit seizoen op Daytona voor het kleine team van James Finch/Phoenix Racing. Eerder dit seizoen won Busch voor het team van zijn broer in Richmond met een Toyota.

De wedstrijd op Daytona kende verschillende crashes. De helft van het startveld was of geëlimineerd of bevond zich nog in dezelfde wedstrijdronde. Busch begon de eindsprint van twee ronden met een push richting Austin Dillon, maar kon dankzij de hulp van Ricky Stenhouse Jr. naar voren komen. Bij de laatste herstart was Stenhouse Jr. nog elfde. Hij finishte als tweede. Kurt Busch: “Dankzij Ricky Stenhouse in een Ford is deze Chevrolet nu wel in Victory Lane” Voor Busch betekende het zijn vijfde Nationwide-overwinning in 23 starts.

Stenhouse Jr: “Bij de laatste herstart kon ik met niemand samenwerken en Busch bevond zich in het midden. Ik had een goede herstart en vond aansluiting bij de No 1. Hij was er de gehele avond en ik duwde hem richting overwinning. Ik hoopte dat ik nog een poging richting finish kon wagen, maar in mijn spiegels zag Dillon en de rest van het veld aankomen. Ik probeerde ze direct af te blokken en we eindigden als tweede. Het was spannend. Ik hoop dat de fans ervan genoten hebben.

2012_star_nw_daytona
Mooie opname vanuit de pace-car voor de start van de NW-wedstrijd in Daytona.

Danica Patrick reed maar liefst veertien ronden aan de leiding. Zijn kon aan een eerste mêlee ontsnappen, maar met nog 18 ronden te gaan raakte zij eveneens bij een crash betrokken. Danica Patrick: “Ik had hetzelfde gevoel als in de Indycar-periode. Je bent er zo dichtbij. Maar wat kun je doen. Er gebeurde zoveel rondom mij heen. Voor mij crashte iemand. Je kunt het beste maar proberen om er omheen te gaan.”

Eerder op de avond ontsnapte Patrick aan een crash waarbij maar liefst 14 auto’s betrokken waren. De crash werd veroorzaakt door Mike Wallace die tegen de auto van James Buescher aanreed. Mike Wallace: “Ik geloof dat ik het aardig verknald heb” Joey Logano eindigde als vierde, maar omdat de neus van de auto te laag stond, kan men bij JGR dinsdag mogelijk sancties tegemoet zien. Johanna Long was met een 12e plek de best geklasseerde dame.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet