Supercar Challenge

Supercar Challenge: Jan Lammers debuteert met Speedtec Zilhouette in Supercar Challenge

120704_lammerszilhouette02

In de Supersport-divisie van de Supercar Challenge maakt komend weekend een bekende naam zijn entree. Niemand minder dan Jan Lammers gaat namelijk met een Speedtec Zilhouette deelnemen aan de klasse. Lammers valt tijdens de Zolder Superprix in voor Leo van der Eijk, die door zijn selectie in het KNAF Talent First programma komend weekend deelneemt aan de Exotic Green Rally. De voormalig F1-coureur zal het stuur van de Zilhouette delen met Helmert Jan van der Slik.

Tekst en foto's: PR

Het in Waddinxveen gevestigde Speedtec Motorsport is dit jaar met een ambitieus project het seizoen begonnen. In de wintermaanden besloot het team om naast het runnen van de bekende ETEC-Viper twee nieuwe auto’s te bouwen, die gebaseerd zijn op een Zilhouette. Onderhuids werd de auto echter veel aangepast. Zo werd er een volledig nieuwe aandrijflijn gemonteerd, met een 4.0 liter V6 uit de BRL en een sequentiële Drenth versnellingsbak. Logischerwijs hadden de auto’s, met achter het stuur de duo’s Peter en Nico van Vliet en Van der Eijk/Van der Slik, in de eerste races nog te kampen met een paar kinderziektes, maar tijdens het laatste raceweekend op Spa Francorchamps toonden de bolides al hun betrouwbaarheid en potentie. Peter en Nico van Vliet finishten de race op zaterdag, en Leo van der Eijk vocht in de beginfase van diezelfde race zelfs felle gevechten uit met de koplopers van het veld.

Een crash van Van der Eijk in Eau Rouge, veroorzaakt door een lekke band, voorkwam echter een goede klassering. De impact van de crash was hard, maar Van der Eijk desondanks kwam er zonder grote kleerscheuren vanaf. Dit toonde meteen de degelijkheid van de Speedtec Zilhouette aan. Speedtec Motorsport heeft in de twee weken tussen de Euro Race op Spa Francorchamps en de Zolder Superprix van komend weekend hard gewerkt, want de Speedtec Zilhouette is inmiddels weer volledig opnieuw opgebouwd.

120704_lammerszilhouette01

Van der Eijk zelf is komend weekend echter grotendeels afwezig, omdat hij via de KNAF zijn debuut gaat maken in de rallysport. De jonge Van der Eijk is opgenomen in het KNAF Talent First programma, en mag in het kader hiervan met een Daewoo Kalos deelnemen aan de Exotic Green Rally. Speedtec Motorsport nam daarom contact op met Jan Lammers, met de vraag of hij tijdens de Zolder Superprix de plek van Van der Eijk kon innemen. Lammers zou al aanwezig zijn tijdens het evenement in verband met zijn deelname aan het HDI-Gerling Dutch GT, en wilde het team dan ook graag helpen.
De deelname van Jan Lammers met Speedtec Motorsport is sowieso bijzonder. Verschillende monteurs van het team waren namelijk in het verleden werkzaam bij Racing 4 Holland, het oude raceteam van Lammers. Voor hun wordt het dus een weerzien met hun oude teambaas. “Ja dit is weer eens leuk inderdaad”, aldus Robert Bleijenberg, die in het verleden tijdens onder andere ten tijde van de A1GP en Le Mans bij Racing 4 Holland werkzaam was. “Het is sowieso alweer even geleden dat we elkaar gezien hebben maar daarnaast is het ook voor Speedtec Motorsport goed dat een man zoals Jan Lammers instapt in de Speedtec Zilhouette. Met Helmert Jan hebben we een goede coureur in huis en met een ervaren man zoals Jan Lammers erbij kunnen we veel data met elkaar vergelijken.”

De relatie tussen het hedendaagse Speedtec Motorsport en het voormalige team van Jan Lammers is ontstaan in 2008, toen Robert de Graaff en Philippe Ribbens contact zochten met Racing 4 Holland om de ETEC-Viper door het team te laten runnen. Uiteindelijk nam Henk van Vliet, met ETEC sponsor van De Graaff en Ribbens, de monteurs van Racing 4 Holland over. Speedtec Motorsport was hiermee geboren.

120704_lammerszilhouette03

Ook Jan Lammers kijkt uit naar het weerzien met zijn oude monteurs en naar zijn deelname in de Supercar Challenge met de Speedtec Zilhouette. “Met Henk van Vliet en de boys van Speedtec heb ik een hele goede relatie, dus alleen al daarom is het leuk. Daarnaast geeft het voor mij naast het GT4 natuurlijk wat extra tracktime tijdens het weekend, dat is ook lekker”, verklaart de in de Supercar Challenge debuterende Jan Lammers, die zich nog niet aan een verdere voorspelling wil wagen. “Ik weet dat je in het racen niks moet over- of onderschatten, dus ik ga er met een open benadering in. Ik laat het allemaal gewoon op me afkomen en zal het team helpen waar ik kan. Soms wordt het nog weleens vergeten dat het aan het einde van de rit sport blijft, en sport moet vooral leuk zijn. Ik hoop dus vooral dat we met z’n allen een leuk weekend tegemoet gaan!”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet