Algemeen

Dragracing: Mijlpaal voor Erica Enders

chicago_enders_w

Erica Enders heeft in Chicago geschiedenis geschreven door als eerste vrouw een NHRA wedstrijd in de Pro Stock klasse op haar naam te zetten. Op Route 66 Raceway klopte de 28-jarige Enders in de finale viervoudig kampioen en leider in de tussenstand Greg Anderson. In de Top Fuel klasse ging de zege naar Antron Brown terwijl bij de Funny Cars Jeff Arend Courtney Force van haar eerste overwinning afhield.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings en NHRA

De eerste overwinning van een vrouw in de Pro Stock klasse was nog één van de weinige blanco bladzijden in de NHRA geschiedenisboeken. Na de wedstrijd gisteren in Chicago kan daar de naam van Erica Enders worden ingevuld. Gezien haar prestaties eerder dit jaar was het slechts een kwestie van tijd dat Enders die eerste zege voor zich zou opeisen. Ten koste van Kurt Johnson, Vincent Nobile en V.Gaines bereikte Enders de finale en liet daar vervolgens viervoudig kampioen en aanvoerder in de tussenstand, Greg Anderson kansloos.

chicago_enders_a
Erica Enders

De nu 28-jarige Enders begon haar carrière in de Junior Dragsters, is sinds 2005 in de Pro Stock klasse actief en stond al voor de zevende keer in een Pro Stock-finale. Enders is pas de zesde vrouw in de geschiedenis van de NHRA die in de Pro Stock klasse deelneemt en nu dus de eerste die ook een race weet te winnen.

chicago_arend_02
Jeff Arend

Bijna had de elfde wedstrijd van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series een tweede vrouwelijke winnaar gekend. Bij de Funny Cars wist Courtney Force tot de finale door te dringen. De 24-jarige dochter van Funny Car-legende John Force klopte op weg naar de eindstrijd onder andere haar teamgenoot Robert Hight en in de halve finale Alexis DeJoria. In de finale moest de eerstejaars Funny Car-pilote haar meerdere erkennen in de DHL Toyota van Jeff Arend, die daarmee zijn eerste overwinning van dit seizoen boekte.

chicago_brown
Antron Brown

Bij de Top Fuelers pakte Antron Brown zijn tweede zege van het seizoen. Na overwinningen op Morgan Lucas, Dave Grubnic en Shawn Langdon wachtte in de finale de dit jaar uiterst sterk rijdende Steve Torrence. Brown was echter de hele dag al sneller geweest en dus gokte Torrence op een betere reactietijd. Helaas reageerde Torrence iets te vroeg en trok rood waardoor de winst naar Brown ging.

chicago_schumacher
Tony Schumacher zag zijn wedstrijddag na deze verwoestende motorexplosie al in de eerste eliminatieronde eindigen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet