NASCAR

NASCAR: “Bad Brad” wint in Kentucky. Derde Sprint Cup-zege voor Penske-coureur

Bad Brad” Keselowski reed in Kentucky onvermoeibaar drie wedstrijden in de Camping World Truckseries, Nationwide en Sprint Cup.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_wc_kentucky_sprint
Brengt "Bad Brad" nu een eerbetoon aan de Kentucky Oval of aan Miss Sprint Cup?
Hij leekt eerder een aanzoek te doen aan Miss Sprint Cup toch?

Zege voor “Bad Brad” in Kentucky
Penske-coureur Brad Keselowski deed in Kentucky zijn bijnaam wederom alle eer aan. Bij de vrije trainingen crashte hij in de eerste ronde direct vanuit de pits met de Chevrolet van Juan Pablo Montoya. De Colombiaan reed slechts op halve snelheid voor de Penske-coureur en Keselowski reed er vol tegenaan. Keselowski bezorgde zijn team de nodige overuren want in allerijl moest men bij Team Penske een reserve-auto klaarmaken. Keselowski: “Dit liet wel even zien hoe belangrijk de groep mensen om mij heen is. Zij trokken een auto uit de vrachtwagen die sinds Martinsville(herfst 2011) niet meer gebruikt was. Onder extreem warme weersomstandigheden flansten ze die auto binnen een uur in elkaar. Ik denk dat het nog niet eens een uur was, maar 40 minuten. Jammer dat ik de stopwatch er niet bij gehouden heb. Daarna ben ik er mee gaan trainen en hebben de wedstrijdafstellingen gemaakt. Dit is wat “slechte mensen” doen. Maar het leverde wel de overwinning op!”

2012_kentucky_brad_hamlin
Mooie strijd tussen "Bad Brad" en Danny Hamlin.

In de 267 ronden tellende wedstrijd reed Keselowski er slechts 68 op kop. Een neutralisatie voor een opgeblazen motor van Ryan Newman’s Chevrolet in de 210e ronde was voor Keselowski eigenlijk het beslissende moment. In de 208e ronde had de Penske-coureur voor het laatst bijgetankt en een 10-ronden durende neutralisatie hielp behoorlijk mee om brandstof te besparen. Vanaf de 220e ronde ging het licht wederom op groen en Keselowski kon zijn voorsprong met maar liefst 4.399 secs. op Kasey Kahne vergroten. HMS-coureur Kahne verloor in de beginfase nogal wat tijd doordat hij in de 52e ronde met een loszittend wiel naar binnen moest. Hij reed daarna een fraaie inhaalwedstrijd en profiteerde van het feit dat ook Denny Hamlin in de slotfase brandstofbesparend moest rijden. Het nieuwe EFI-injectie systeem leverde voor Tony Stewart de nodige problemen op. Hij eindigde als 32e en uitte na afloop heftige kritiek op het brandstofinjectiesysteem dat door McLaren ontwikkeld werd.

Stewart’s teamgenoot Ryan Newman werd door een crash met de onder druk staande Joey Logano uitgeschakeld. Ryan Newman: “Ik weet niet wat er in het hoofd van die jongen om gaat maar hij moet nog een aantal dingen leren en ik geloof dat ik diegene ben die hem maar eens wat onderwijs moet bezorgen!”

2012_bad_brad_kentucky
Penske-coureur Bad Brad zet zijn handtekening op het asfalt van Kentucky.


Uitslag
1. Brad Keselowski Dodge 267 ronden
2. Kasey Kahne Chevrolet 267 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
4. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 267 ronden
5. Jeff Gordon Chevrolet 267 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden
7.Matt Kenseth Ford 267 ronden
8. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
9. A.J. Allmendinger Dodge 267 ronden
10.Kyle Busch Toyota 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet