GT

GT: WRT pakt overwinning in derde ronde Blancpain Endurance Series

480-wrt-audi-httt-sro

Belgian Audi Club Team WRT heeft op Paul Ricard de hegemonie van Marc VDS Racing Team doorbroken. In een race waarin zowel de Audi als BMW teams klaagden over de Balance of Performance, waren het toch weer de beide merken die op de hoogste treden van het podium stonden. Een andere racestrategie en een safety car zorgden ervoor dat de vanaf de 13e respectievelijk de 15e plek gestarte auto's uiteindelijk voor de overwinning konden strijden.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: Markus Berns/SRO

In de kwalificatie eerder op de dag wist Daniele Zampieri voor de tweede keer dit seizoen het snelste in zijn Kessel Racing Ferrari 458 Italia. De Italiaan bleef Black Bull Swiss Racing Ferrari-coureur Mirko Venturi nipt voor, het verschil was nog geen tiende van een seconde. Beste Nederlander in de kwalificatie was Dennis Retera in de KRK Racing Mercedes-Benz SLS AMG GT3. Retera wist zijn auto als vierde te kwalificeren, op bijna zeven tienden van de pole. De leider in de Blancpain Endurance Series, de Marc VDS Racing Team BMW van Palttala/Leinders/Martin kwam niet verder dan de 13e plaats.

Even leek het toch weer mis te gaan met het weer toen, net nadat de pitstraat open was gegaan, het begon te regenen. Het bleek echter een korte bui te zijn en ondanks dat het bordje ‘wet race’ werd getoond, wisselde niemand naar regenbanden. De race ging dan ook normaal van start.

Na de start wist Davide Rigon de Black Bull Swiss Racing slechts enkele bochten achter zich te houden. Achter op het 5,791km lange circuit wist Venturi Rigon te passeren, om er vervolgens vandoor te gaan. Achter hem gingen enkele andere coureurs in de fout. De RJN Nissan, vorige week nog winnaar in het Brits GT, en de Black Falcon Mercedes van onder andere Jeroen Bleekemolen raakten elkaar en ook Marc Goossens kwam niet ongeschonden uit de eerste ronde. De grootste pech was er voor Edward Sandström die zijn Belgian Audi Club Team WRT Audi al na 2 ronden aan de kant moest zetten.

Helaas was het ook op Paul Ricard Venturi niet gegund en na 15 minuten moest de Italiaan zijn Ferrari gedwongen in de pit parkeren. Greg Franchi parkeerde vrijwel gelijktijdig zijn Vita4One Racing Team BMW met een motorprobleem en ook de ProSpeed Porsche van Dylan Derdaele moest al vroeg opgeven met een kapotte ophanging, na contact met de Ruffier Racing Lamborghini. Door het wegvallen van Venturi kreeg Rigon de leiding weer in de schoot geworpen, gevolgd door Anthony Beltoise (ProGT-Porsche) en Dennis Retera (KRK-Mercedes).
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet