Porsche Cups

Porsche Cups: Onfaire actie concurrent kost Van Lagen podiumplaats

120701_pccd_norisring_r2_start
Start van de race, Jaap van Lagen aan de binnenkant op weg naar de eerste bocht

Jaap van Lagen maakte na een prima inhaalrace serieuze kans op een podiumplaats, vandaag in de tweede race van de Porsche Carrera Cup Deutschland op de Norisring in Neurenberg, maar een onsportieve actie van een opponent beroofde de Edese coureur van zijn kansen op dit succes. Met het minimale verschil van 0,013 seconde op de derde plaats eindigde Van Lagen nu als vierde. “Ik ben echt heel teleurgesteld, want die derde plaats zat er gewoon in. Ik ben nog bij de wedstrijdleiding geweest, en daar gaven ze me gelijk dat het een onsportieve actie was, maar ze konden er niks aan doen”, aldus Van Lagen.


Tekst: René de Boer
Foto's: Bildagentur Kräling/Porsche AG, Willem J. Staat


120701_pccd_norisring_r2_lagen_edwards
Jaap van Lagen in duel met Sean Edwards

Na in de kwalificatie te zijn aangereden door de Oostenrijker Clemens Schmid startte Van Lagen slechts vanaf de elfde plaats, maar in de eerste ronde van de race op een na stortbuien in de nacht en vroege ochtend natte baan boekte hij een opmerkelijke opmars. In de eerste bocht bleef hij helemaal aan de binnenkant en sneed daarmee een stukje af, waarop hij als vierde achter Rast, Estre en Edwards kon aansluiten. “Het was een beetje een alles-of-niets-poging en ook wel een risico, want je kunt ervoor bestraft worden, maar ik kon in het verkeer ook nergens anders naartoe”, verklaarde Van Lagen naderhand. Gaandeweg de wedstrijd zette hij Sean Edwards, wiens auto zwaar overstuurde, meer en meer onder druk en uiteindelijk kon hij de Brit inhalen. “Halverwege de race kon ik het tempo van de rijders voor me goed bijhouden en een kleine voorsprong op Edwards opbouwen, maar toen begonnen de remmen een steeds merkwaardiger geluid te maken. Ik denk dat ze wat oververhit waren.”

120701_pccd_norisring_r2_lagen
Jaap van Lagen 'not amused' na afloop van de race...

In de slotfase van de race reed de Oostenrijker Norbert Siedler binnen vier ronden een gat van 2,5 seconde dicht en kwam zo direct achter Van Lagen terecht. Wat in de laatste ronde gebeurde, verdiende geen schoonheidsprijs, zo vond de Nederlandse coureur: “In de laatste bocht liet Siedler zijn auto vol in de achterkant van die van mij lopen. Ik heb videobeelden gezien waarop je zag hoe de voorkant van zijn auto tien centimeter om hoog kwam! Dat leek echt nergens op, hij duwde me helemaal naar buiten, niet fair. Natuurlijk probeerde ik hem nog voor te blijven, maar aan de finish was hij een fractie voor me. Daar baal ik wel van!” De overwinning in de race was voor René Rast, gevolgd door Kévin Estre en Norbert Siedler. In het B-klassement voor amateurrijders was er een volledig Nederlands podium, met Hoevert Vos als winnaar, gevolgd door Harrie Kolen en Wolf Nathan.

120701_pccd_norisring_r2_podium_b
Volledig Nederlands podium in de B-klasse met Harrie Kolen, Hoevert Vos en Wolf Nathan (vlnr)

Uitslag:
1. René Rast (Dui), 34 r. in 32:10,158 (gem. 145,853 km/u)
2. Kévin Estre (Fra), op 17,820
3. Norbert Siedler (Oos), op 30,973
4. Jaap van Lagen (Ned), op 30,986
5. Philipp Frommenwiler (Zwi), op 43,026
6. Sean Edwards (GBr), op 44,049
13. Hoevert Vos (Ned), op 2 ronden (1e B-klassement)
15. Harrie Kolen (Ned), op 2 ronden (2e B-klassement)
16. Wolf Nathan (Ned), op 2 ronden (3e B-klassement)

Stand na 9 van 15 races:

1. René Rast, 136 punten
2. Sean Edwards, 125
3. Kévin Estre, 124
4. Norbert Siedler 109
5. Jaap van Lagen, 89

B-klassement:

1. Bill Barazetti, 146 punten
2. Harrie Kolen, 142
3. Wolf Nathan, 140
4. Hoevert Vos, 94

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet