DTM

DTM: Volledige eerste startrij Norisring voor Mercedes met Paffett en Green

Gary Paffett start morgen vanaf de pole-position voor de vijfde DTM-race van het seizoen. Op de Norisring in Neurenberg, het thuiscircuit van zijn sponsor, sieradenmerk Thomas Sabo, behaalde de Brit met een tijd van 49,139 seconden in zijn DTM Mercedes AMG C-Coupé de eerste plaats in de vierde en beslissende kwalificatieheat. Paffetts land- en merkgenoot Jamie Green, in de jaren 2008 tot en met 2010 drie keer op rij winnaar op de Norisring, completeerde de volledige eerste startrij voor Mercedes-Benz. Op de tweede rij staan BMW-coureur Augusto Farfus en Audi-coureur Mattias Ekström.

Tekst: René de Boer
Foto's Willem J. Staat

2012_paffet_norisring_1
Gary Paffett op weg naar de pole op de Norisring.


Met een luchttemperatuur van 35 graden en een asfalttemperatuur van tussen de 45 en 50 graden was het bijzonder zwaar voor de coureurs op het 2,3 kilometer korte stratencircuit in Neurenberg. Paffett liet zich hierdoor echter niet van de wijs brengen en reed in de vierde en laatste kwalificatieheat een foutloze ronde. Green was met een verschil van 32 duizendsten slechts een fractie langzamer. Farfus verloor de meeste tijd toen hij bij het aanremmen van de Grundigkehre de wielen van zijn BMW liet blokkeren, terwijl Ekström op zijn ronde geen aanwijsbare fouten maakte, maar als laatste van de vier rijders in de vierde heat het nadeel had dat de baan nog wat heter dan voorheen was.

2012_farfus_norisring
Mooie prestatie van Agusto Farfus voor het team van RBM op de Norisring.

Q1:
In de eerste sessie reed Gary Paffett de snelste tijd, gevolgd door Ekström, Tomczyk, Schumacher, Spengler, Farfus, Vietoris, Werner, Rockenfeller, Coulthard, Hand, Tambay, Albuquerque, Priaulx en Mortara. Dat de beide dames Wolff en Frey na de eerste heat niet verder gingen, was wellicht niet zo verrassend, evenmin als hetzelfde lot van nieuwkomers Wickens en Merhi, maar dat ook Audi-rijders Miguel Molina en vooral Timo Scheider al na de eerste heat klaar waren, was toch redelijk onverwacht. Vooral de 21e plaats van Scheider was ronduit teleurstellend, het lijkt voor de tweevoudig DTM-kampioen dit jaar alleen maar bergafwaarts te gaan...

Q2:
In de tweede heat reed Ekström de snelste tijd, gevolgd door Green, Farfus, Paffett, Tomczyk, Spengler, Priaulx, Vietoris, Schumacher en Mortara. Ditmaal was het voor Rockenfeller, Tambay, Albuquerque, Coulthard, Hand en Werner tijd om verkoeling te gaan zoeken.

2012_green_norisring_1
Jamie Green behoort op de Norisring uiteraard tot de favorieten.

Q3:
Ook in Q3 eindigde Ekström als snelste, gevolgd door Green, Farfus en Paffett. Voor Schumacher, die vandaag zijn 37e verjaardag viert, Tomczyk, Spengler, Vietoris, Priaulx en Mortara was de kwalificatie na deze heat ten einde, zij starten vanaf de plaatsen vijf tot en met tien.

2012_polesitter_paffett
Grote vreugde bij Gary Paffett na het behalen van de pole op de Norisring.

Uitslag:

1. Gary Paffett (GBr), DTM Mercedes AMG C-Coupé, 49,139
2. Jamie Green (GBr), DTM Mercedes AMG C-Coupé, 49,171
3. Augusto Farfus (Bra), BMW M3 DTM, 49,255
4. Mattias Ekström (Zwe), Audi A5 DTM, 49,369
5. Ralf Schumacher (Dui), DTM Mercedes AMG C-Coupé
6. Martin Tomczyk (Dui), BMW M3 DTM
7. Bruno Spengler (Can), BMW M3 DTM
8. Christian Vietoris (Dui), DTM Mercedes AMG C-Coupé

2012_top_3
De gelukkige Top 3 van de kwalificatie. Farfus, Paffett en Green.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet