Formule 3

F3: Juncadella als eerste over eindstreep in turbulente F3-race

Daniel Juncadella mocht op de hoogste trede van het podium plaatsnemen na afloop van de eerste race van het weekeinde in de Formule 3 Euro Serie, maar in de slotfase van de race was hij bij twee aanrijdingen betrokken: eerst reed hij in de Grundigkehre in de strijd om de eerste plaats de Duitser Pascal Wehrlein van de baan, daarna kwam hij in de Schöller-S in botsing met zijn Italiaanse teamgenoot Raffaele Marciello. Omdat de auto van Marciello daarna in de muur raakte en niet direct geborgen kon worden, besloot de wedstrijdleiding de race voortijdig te staken. Achter Juncadella eindigde William Buller als tweede en Emil Bernstorff als derde.

Tekst: René de Boer
Foto's Willem J. Staat


2012_euroseries_r1
Geen van deze drie heren zou de wedstrijd winnen. Chaos alom.
Bij de start pakt Marciello vanaf pole de leiding, maar bij het uitkomen van de Grundigkehre viel hij in het verkeer terug tot de vierde plaats. De leider in het Brits kampioenschap, Jazeman Jaafar, werd in de Grundigkehre aangetikt door Jack Harvey en ging in de rondte, waarbij hij de voorvleugel van zijn auto verloor. In dezelfde ronde kwamen ook Alex Lynn en Lucas Wolff met elkaar in botsing, terwijl Carlos Sainz geheel zelfstandig in de muur raakte. Al die incidenten waren voor de wedstrijdleiding genoeg om de safety-car de baan op te sturen. In ronde zes volgde de herstart, maar een ronde later was het in de Grundigkehre opnieuw feest: Michael Lewis en Pipo Derani kwamen met elkaar in botsing en voor Hannes van Asseldonk, die direct daarachter volgde, was de baan geblokkeerd. Onze landgenoot kon de spinnende auto van Derani niet meer ontwijken en liep zelf ook schade op.

2012_euroseries_crash_marciello
Bij Prema moesten er overuren geschreven worden.


Halverwege de race kwam Pascal Wehrlein dichter en dichter bij Juncadella en in ronde 34 passeerde de Duitser de Spanjaard bij het aanremmen van de Dutzendteichkehre. Daarmee reed Wehrlein voor het eerst in zijn loopbaan aan de leiding in een Euro Serie-race. Juncadella was niet echt enthousiast en probeerde vervolgens alles om zijn leidende positie weer terug te krijgen. Dat leidde in ronde 40 tot een botsing in de Grundigkehre: Juncadella zette zijn auto aan de binnenkant naast die van Wehrlein en raakte daarop de auto van de Duitser. Wehrlein ging in de rondte en viel terug tot de zevende plaats. Een paar honderd meter later kwam het in de Schöller-S ook tot een botsing tussen Juncadella en Marciello, waarbij de auto van laatstgenoemde in de muur belandde. Dat leidde wederom tot een safety-car-fase, maar toen de baanposten zagen dat de bergingsactie te lang zou gaan duren, besloot de wedstrijdleiding naar de rode vlag te grijpen, omdat er nog maar twee minuten op de klok stonden. Daarmee ging de overwinning naar Juncadella voor Will Buller en Emil Bernstorff, hoewel er voor Juncadella nagenoeg zeker nog wel een bestraffing volgt. Hannes van Asseldonk kwam als 20e over de eindstreep, nadat hij in de 22e ronde vanwege de schade aan zijn auto nog een pitstop had gemaakt.

2012_hannes_norisring_1
Hannes van Asseldonk werd het slachtoffer van andermans capriolen.

Uitslag:
1. Daniel Juncadella (Spa), Dallara F312-Mercedes, 42 r. in 37:11,584 (gem. 155,835 km/u)
2. William Buller (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 1,854
3. Emil Bernstorff (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 2,963
4. Pietro Fantin (Bra), Dallara F312-Volkswagen, op 3,574
5. Felix Serrales (Pue), Dallara F312-Mercedes, op 4,868
6. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 6,152
7. Pascal Wehrlein (Dui), Dallara F312-Mercedes, op 13,241
8. Harry Tincknell (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 13,671
20. Hannes van Asseldonk (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 1 ronde


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet