Retro

1987: It's 25 years ago, mei/juni 1987


Eerste EK-punten voor John Bosch
In de Portugese Volta is John Bosch als tiende geëindigd en scoorde daarmee zijn eerste EK-punten in dit jaar. Het was voor Bosch voornamelijk een kwestie van aanpassen, niet alleen omdat hij voor het eerst met Kevin Gormley als bijrijder aantrad, maar ook omdat zijn nieuwe wagen, een VW Golf GTI 16V, pas enkele uren voor de start gereed was en de rijder moest wennen aan de voorwielaandrijving.

Ayrton Senna wint Grote Prijs van Monaco
Nigel Mansell was vanaf poleposition het snelste weg. Hij perste er enkele snelle ronden uit en reed Ayrton Senna op een behoorlijke achterstand. In de 29ste ronde echter moest de Brit de pits opzoeken met een gebroken uitlaatspruitstuk. Zodoende kwam Senna aan de leiding voor Piquet en Alboreto. Senna hield stand en won onbedreigd. Alain Prost sneuvelde drie ronden voor de finish met een motor die het finaal begaf. Nelson Piquet werd tweede voor de Ferraririjders Alboreto en Berger.

Paul Maaskants wint de 24e ELE Rally
Paul Maaskant was de verrassende winnaar van de ELE rally met de ODTH-Opel Kadett GSi 2.0. Een onverwachte overwinning na de diskwalificatie van John Bosch, die op de proef op St. Oedenrode verkeerd reed en de proef vervolgens een stuk tegengesteld aflegde. Een flinke opsteker voor politieman Maaskant, die zich al verzoend had met een tweede plaats, na al zijn pech van dit seizoen. Maaskant moest tot tweemaal toe opgeven met een kapotte klepveer in de motor van de Kadett.

Jeroen Hin en Fred Krab sterk in EK-race op Zolder
Met de Playboy Holden Commodore hebben Jeroen Hin en Fred Krab meegedaan aan de EK-toerwagenrace op Zolder. Na een matige zeventiende trainingstijd, omdat de motor nog niet optimaal liep, reed Krab tijdens de warm-up al een zesde tijd. Tijdens de race wisten beide Nederlanders zich zelfs bij de eerste vijf te rijden tot ze door plotselinge bandenproblemen werden geplaagd.

480_hin_grind

Eerst zeilde Hin aan het eind van het rechte eind hulpeloos het zand in, om een uurtje later gevolgd te worden door zijn teamgenoot, die zelfs de banden beroerde. Krab werd nog witheet op de marshalls die eerst niets wilden doen maar daarna werd de wagen weer op gang geduwd.

480_krab_banden

Winnaar werd de Ford Sierra Cosworth van Rudy Eggenberger. De rijders Niedzwiedz, Soper en Dieudonné zorgden daarmee voor de eerste Ford-overwinning dit seizoen.

480_soper

Al Unser wint de 500 mijl van Indianapolis
Al Unser won voor de vierde keer de 500 mijl van Indianapolis. Normaal gesproken zou Unser in het geheel niet gereden hebben, maar Danny Ongais, één van de Penske-coureurs, blesseerde zich tijdens de training en Unser werd als vervanger gevraagd. Eigenlijk was het de wedstrijd van Mario Andretti, die sinds 1969 op zoek is naar zijn tweede overwinning in Indianapolis. Na zijn snelste trainingstijd, lag Andretti gedurende 170 van de 200 ronden aan de leiding, tot het pechduiveltje er zich mee ging bemoeien en hij  met injectieproblemen aan zijn Ilmor-Chevy-motor naar een achtste plaats terugzakte. Arie Luyendijk, die de zevende trainingstijd draaide, moest na 125 ronden aan de kant met een defecte ophanging.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet