Formule 3

Formule 3: Twee maal P4 voor Sam Dejonghe in Francorchamps

Met een overwinning op de Nürburgring een maand geleden, en een voorlopige 3de plaats in de European F3 Open, trok de enige Belgische vertegenwoordiger in dit hoogstaande  Formule 3 kampioenschap het voorbije weekend richting Francorchamps, voor de 5de en 6de race van het seizoen.

sam-dejonghe-f3be-2

Sam Dejonghe komt hierin uit in de hoogste klasse, met de nieuwe Dallara F312 voor het Britse Team West-tec: "We wisten dat we de wagen in de configuratie met lage downforce nog niet helemaal op punt hadden, en dat het  een zware opgave zou worden om in de top 5 te kwalificeren en dus voor een podium te gaan dit weekend."

En inderdaad, tijdens de vrije trainingen op vrijdag en de kwalificatie voor race 1 op zaterdagochtend, hing Sam rond P6, wat ook zijn startpositie was voor race 1. Nu heeft Dejonghe in het verleden reeds herhaaldelijk bewezen een goede starter te zijn, en ook dit keer won hij meteen een plaats bij de start, en een tweede, twee ronden later. Toen hij vanop de vierde plaats op de loer lag om Schiro te belagen, kwam de safetycar op de baan. Wanneer de race opnieuw werd vrijgegeven, kwam het tot een bloedstollend gevecht om de derde plaats tussen de Italiaan Nicola Schiro en onze landgenoot. Ronde na ronde stuivertje wisselen vanuit de slipstream op de Kemmel straight deed het publiek rechtveren. In de laatste ronde van de race kon Schiro echter Dejonghe nogmaals terugpakken in de slipstream en Sam eindigde op een meer dan verdienstelijke vierde plaats.

sam-dejonghe-f3be

In race 2 op zondag vertrok de jonge Belg vanuit P5, maar met Facu Regalia die zijn motor liet afslaan, was P4 meteen een feit na alweer een snelle en vlekkeloze start.  Sam vond de aansluiting met Raimondo door vlak voor Les Combes Grenhagen en Schiro in te halen, maar verloor 2 plaatsen toen Francorchamps weer zijn authentieke zelf bewees, en de regen plots met bakken uit de hemel kwam.  Op slicks begon iedereen zonder uitzondering slippertjes, tête-à-queues of zelfs crashes te maken, maar Sam hield het hoofd koel en pikte de derde plaats in.  Jammer genoeg, nèt voor de safetycar opnieuw de baan op kwam, maakte Dejonghe een kleine pirouette na de Raidillon, en strandde alweer op een  vierde plaats, die hij niet meer kon verbeteren, omdat de race achter de safetycar werd afgevlagd.

"Het is natuurlijk niet het leukste eindresultaat, in eigen land twee maal net naast het podium eindigen. Ik ben dus zeker teleurgesteld met deze resultaten. We zullen dan ook als team heel hard moeten werken om de achterstand die we op dit moment tot de koplopers hebben, te dichten."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet