Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Persberichten

Persbericht: GT3.nl Junior Team oppermachtig in Formule Ford op Brands Hatch

230612_gt3nl_ff_r1

Met twee overwinningen en in totaal vijf podiumplaatsen uit drie races op het befaamde circuit van Brands Hatch hebben Bart van Os en Max van Splunteren laten zien dat het succes tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort geen toeval is geweest. Hoewel beide Formule Ford-debutanten nog nooit een meter op het Britse asfalt hebben gereden kwam Van Os twee keer als winnaar over de finish en wist Van Splunteren zelfs drie keer de weg naar het podium te vinden. “De Nederlandse deelnemers hebben een mooi visitekaartje afgegeven in Engeland. Met name Bart en Max hebben uitstekend gepresteerd en als GT3.nl Junior Team een flinke stempel kunnen drukken in het internationale veld”, concludeerde GT3.nl teammanager Paul van Splunteren tevreden.

Brands Hatch wordt wel gezien als de bakermat van de Formule Ford. Het 3.916 meter lange circuit, met tot de verbeelding sprekende bochten als Paddock Hill, Druids, Surtees en Hawthorn Bend, is jaarlijks gastheer van het Formule Ford Festival, het officieuze wereldkampioenschap Formule Ford dat traditioneel in de maand oktober plaatsvindt.
Aan de drie races, die meetellen voor het Dutch Formula Ford Championship, werd naast vier Nederlanders deelgenomen door negen internationale rijders uit de Eurocup Formule Ford. Ook verschenen er acht Formule Ford’s Ecoboost, een nieuw type Formule Ford met meer power aan boord, aan de start die derhalve voor een eigen klassement strijden.

Bart van Os en Max van Splunteren kenden het circuit slechts via een racesimulator, waarin zij enige rondjes konden uitproberen. “Dat was leuk en leerzaam om te zien hoe het circuit loopt, maar kan natuurlijk niet tippen aan de realiteit”, legt Van Os zijn eerste kennismaking met Brands Hatch uit. “Max en ik zijn vrijdag samen met Melroy Heemskerk en Paul van Splunteren een rondje over het circuit gelopen en daar leer je veel van. Het is echt een prachtig, zeer technisch circuit met veel blinde bochten. Ik keek er echt naar uit om daar te kunnen racen.“

Tijdens de kwalificatiesessies op zaterdag wist Michel Florie voor alle drie de races de poleposition veilig te stellen. Bart van Os noteerde voor race 1 de vierde en voor beide andere races de derde tijd. Max van Splunteren deed met een derde tijd voor race 1 en twee vierde tijden voor de andere races nauwelijks voor zijn teamgenoot onder. In de wetenschap dat in de Formule Ford vrijwel elke wedstrijd veel van positie wordt gewisseld gingen beide rijders vol vertrouwen de races tegemoet.

Bart van Os had in race 1 een prima start en wist al in de eerste ronde de leiding te pakken. Zijn achtervolgers konden niet bij hem aanhaken en zo kon de klassementsleider de zege pakken met een riante voorsprong van ruim 12 seconden. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was finishte Max van Splunteren achter zijn teamgenoot als tweede, net voor Jos Kiekens die met versnellingsbakproblemen te kampen had. Daarmee was het volledige podium voor de Nederlanders.

240612_gt3nl_ff_bart

Race 2 leek een herhaling te worden van de eerste race, maar dit keer kreeg Van Os in leidende positie te maken met technische problemen. Diverse keren bleef zijn gas hangen, waardoor hij slechts met veel moeite uit de problemen kon blijven en twee posities verloor. Het noodlot sloeg vervolgens toch nog hard toe, toen zijn gas nogmaals bleef hangen en Van Os hard van de baan vloog, met een beschadigde linker wielophanging en dus einde race tot gevolg.

Van Splunteren had, net als in de eerste race, geen goede start. Hij zag twee Britten aan zich voorbij gaan, maar wist beide al in de eerste ronde te passeren en ging op jacht naar de voor hem rijdende Jos Kiekens. Nadat Kiekens zijn teamgenoot Michel Florie was gepasseerd kon Van Splunteren de Formule Ford-nestor tot op een seconde naderen, maar de race was net te kort om nog in de aanval te gaan. Met een nette derde positie kon Van Splunteren toch tevreden zijn.

Het GEVA Racing-team leverde een puike prestatie door de beschadigde auto van Van Os op tijd klaar te maken voor race 3. Van Os beloonde de inzet van zijn team met opnieuw een welverdiende zege, al had hij ditmaal zijn handen vol om zich Jos Kiekens van het lijf te houden. Kiekens had 0.635 van een seconde langer nodig om de 18 ronden te volbrengen en daarmee was de tweede zege van het weekend voor Van Os een feit.

240612_gt3nl_ff_max

Van Splunteren maakte zijn succesweekend compleet met zijn derde podiumplek, al beleefde hij wel een angstig leermoment: “Ik wilde het gat naar Kiekens die voor mij reed dichten en remde daardoor te laat in Paddock Hill. Daardoor kwam ik even los van de grond, vloog door het grind maar kon gelukkig wel door en finishte ik toch als derde”, keek de jongste GT3.nl coureur terug op zijn uitstapje.

Het GT3.nl Junior Team kijkt vol trots terug op een succesvol Brits weekend, waarin duidelijk is geworden dat het met de kwaliteit van de Nederlandse coureurs wel goed zit en Bart van Os en Max van Splunteren uitstekend scoren voor het Dutch Formula Ford Championship.

De volgende races van het Dutch Formula Ford Championship worden op 7 & 8 juli gereden op het beroemde Formule 1 circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet