Persberichten

Persbericht: Toch nog zesde plaats voor Sebastiaan Bleekemolen in Porsche Supercup Valencia

480_s_bleekemolen_valencia_b

Vier weken na het seizoenshoogtepunt in Monaco stond er voor de deelnemers in de Porsche Mobil1 Supercup opnieuw een race op een stratencircuit op het programma. Ditmaal was de haven van Valencia het decor van de wedstrijd in de prestigieuze merkencup. Sebastiaan Bleekemolen was er na zijn voortijdige uitval in Monaco op gebrand om in Spanje een goede prestatie neer te zetten, maar ook in Valencia beleefde hij een lastig weekeinde. Remproblemen in de kwalificatietraining zorgden voor een startpositie in het middenveld en schade aan de auto in de beginfase van de wedstrijd weerhielden de coureur van Team Bleekemolen van een betere klassering dan de tiende plaats, waarop hij over de eindstreep kwam. Ook teamgenoten Alessandro Zampedri en Jeroen Mul raakten betrokken in de mêlee, waardoor ze na 14 ronden respectievelijk als 13e en 17e de finishvlag zagen. Vanwege tijdstraffen die na afloop van de race aan diverse rijders werden uitgedeeld als gevolg van valse starts, klom Sebastiaan Bleekemolen in de officiële uitslag uiteindelijk nog op naar de zesde positie. Zampedri werd in de einduitslag 14e, de klassering van Mul bleef ongewijzigd.

Evenals de Formule 1 was ook de Porsche Mobil1 Supercup dit jaar voor de vijfde keer op het stratencircuit in de haven van Valencia te gast. Het 5,419 kilometer lange parcours biedt door de fijne structuur van het asfalt de minste grip van alle circuits waarop in de loop van het seizoen gereden wordt. De belasting voor de banden en de remmen is in Valencia daarentegen extreem hoog, zeker ook door de hoge temperaturen die er in de Spaanse stad vaak heersen. “Op zich is het een circuit dat me wel ligt”, zei Sebastiaan Bleekemolen van tevoren.

De zesde tijd voor Bleekemolen in de vrije training op vrijdag gaf uitzicht op een mogelijk goed resultaat. Een dag later, toen tijdens de kwalificatie de startposities voor de race werden bepaald, was de situatie echter anders: “Ik had totaal geen vertrouwen in de remmen, en dat is op een circuit als dit, waar je drie keer tijdens een ronde vanaf een hoge snelheid op een bocht aankomt en flink in de remmen moet, een enorm nadeel. Het gevoel was volledig anders dan de dag ervoor, ik kreeg de auto niet snel genoeg, en verloor daardoor veel tijd”, meldde Sebastiaan Bleekemolen na afloop van de 30 minuten durende sessie. De coureur uit Haarlem kwalificeerde zich uiteindelijk als 14e van de 19 deelnemers.

480_s_bleekemolen_valencia_a

In de race, verreden onder zomers-warme omstandigheden, kwam Bleekemolen niet optimaal weg. “Ik had wat teveel wheelspin en kwam daarna ook nog vast te zitten tussen andere rijders, zodat ik niet veel verder naar voren kon komen. In de vierde ronde werd ik door een concurrent op de kerbstone geduwd en op die afgrenzing van de baan in de bocht reed ik de splitter, het uitstekende gedeelte van de bodemplaat aan de voorkant van de auto, eronderuit. Daardoor verloor ik heel veel neerwaartse druk, wat de wegligging een heel stuk verslechterde. Ik had heel veel last van onderstuur en daarna was het eigenlijk alleen nog maar een zaak van de wedstrijd uitrijden in de tien ronden die nog op het bord stonden. Ik kon niets meer uitrichten. Het was dus feitelijk een vrij saaie race.”

Na afloop van de race werden vier coureurs uit de eerste helft van het klassement bestraft voor een valse start. Het betrof Norbert Siedler, Kévin Estre, Kuba Giermaziak en Christian Engelhart, die in plaats van de normaliter opgelegde ‘drive-through-penalty’ elk een tijdstraf van 30 seconden kregen opgelegd. Daardoor klom Sebastiaan Bleekemolen in de officiële uitslag van de wedstrijd nog op naar de zesde plaats.

De Italiaan Alessandro Zampedri was met de negende tijd in de kwalificatietraining de best geplaatste coureur van het Team Bleekemolen in de startopstelling voor de vijfde race van het seizoen. In de wedstrijd raakte de Italiaan echter tot twee keer toe betrokken bij een aanrijding met de Poolse coureur Patryk Szczerbinski. In de derde ronde raakte Szczerbinski in een vrij onsportieve manoeuvre de achterkant van Zampedri’s auto, die daardoor in de rondte ging. In de achtste ronde kwam het wederom tot een aanrijding tussen de twee concurrenten, waardoor er voor Zampedri ook geen beter resultaat dan de 13e positie in zat. Later kreeg hij nog een tijdstraf van vijf seconden, waardoor hij als 14e werd geklasseerd.

Jeroen Mul kwalificeerde zich voor zijn eerste optreden op het stratencircuit van Valencia heel keurig als dertiende, maar verloor al in de tweede ronde van de race, net als Sebastiaan Bleekemolen, de splitter aan de voorkant van zijn auto, vermoedelijk na beschadiging door brokstukken van de auto van een andere rijder, die op de baan lagen. Voor reparatie reed Mul de pits in, waar het euvel door de technici van Team Bleekemolen snel en vakkundig werd verholpen. Vervolgens was Mul in staat om rondetijden te rijden die zeker op het niveau van de top tien lagen, maar door het opgelopen tijdverlies vanwege de pitstop speelde hij geen rol meer in de strijd om de posities in de voorste gelederen van het veld. Uiteindelijk bezette Mul de 17e plaats in de uitslag.

Na de beide wedstrijden op de stratencircuits van Monaco en Valencia wordt de volgende race in het jubileumseizoen van de Porsche Mobil1 Supercup weer op een permanent circuit verreden: op 8 juli vindt de zesde race van het seizoen plaats op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië.

Porsche Mobil1 Supercup
Race Valencia, 24 juni 2012
1. René Rast (Dui), 14 ronden in 30.40,893 min., 2. Sean Edwards (GBr), op 11,539, 3. Robert Lukas (Pol), op 17,649, 4. Nicky Thiim (Den), op 26,976, 5. Philipp Eng (Oos), op 30,511, 6. Sebastiaan Bleekemolen (Ned), op 35,350, 14. Alessandro Zampedri (Ita), op 56,138, 17. Jeroen Mul (Ned), op 1.34,436.

Stand na vier races:
1. Sean Edwards, 61 punten, 2. Norbert Siedler, 59, 3. René Rast, 58, 4. Christian Engelhart, 49, 5. Kévin Estre, 47, 10. Sebastiaan Bleekemolen, 28, 16. Jeroen Mul, 11, 17. Alessandro Zampedri, 10.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet