Formule 1

Formule 1: Alonso wint knotsgekke Grand Prix van Valencia vanaf p11

alonso

Fernando Alonso is voor een uitzinnig thuispubliek de verrassende winnaar van de Grand Prix van Valencia geworden. In de straten van Valencia gebeurde meer dan in alle voorgaande races hier bij elkaar. Alonso sloeg zijn grootste slag in de eerste stint, door vanaf p11 naar p4 op te rukken. Sebastian Vettel leek toen met een voorsprong van twintig tellen al zeker te zijn van de overwinning, maar een safetycar vergooide die voorsprong en vervolgens begaf de Red Bull het en moest de kampioen uitstappen. Daarachter lag lange tijd Grosjean, maar die werd bij de herstart gepasseerd door Alonso en ook de Lotus begaf het vervolgens. Achter Alonso lag Hamilton lange tijd tweede, maar nadat hij in de voorlaatste ronde gepasseerd werd door Räikkönen nam hij in gevecht met Maldonado te veel risico en eindigde hij in de muur. Door al deze uitvallers behaalde Michael Schumacher uiteindelijk zijn eerste podium sinds zijn rentree. Een mooi podium, met drie wereldkampioenen. Maar het grootste feest was voor Alonso, die tot tranen geroerd groot feest vierde met de rest van Spanje.


Foto: Peter van Egmond

De schone kant
Op poleposition heeft Vettel Hamilton naast zich staan, maar daarachter heeft Maldonado aangegeven liever derde te starten dan tweede. Dat kan wel zo zijn, maar Hamilton gooit meteen de deur dicht. Maldonado moet zelfs verdedigen en hij verliest een plaats aan Romain Grosjean. Kimi Räikkönen is erg goed gestart en hij lijkt zelfs naar p3 op te rukken, maar hij wordt geblokt door Maldonado, moet van het gas en komt achter Maldonado en Kobayashi op p6. Daar ziet hij hoe Kobayashi Maldonado voorbij gaat.

Alonso doet weer mee
Thuisfavoriet Fernando Alonso stelde gisteren teleur, maar hij staat bekend als goede starter. Een goede start had hij vandaag nodig en de Ferrari-coureur levert die ook af. Alonso rukt op naar de achtste plaats, achter Hülkenberg. Nico Rosberg is erg slecht gestart, hij valt terug naar de elfde plaats, achter Di Resta en Massa en maar vlak voor Schumacher en de eveneens slecht gestarte Button.

Vettel wint twee seconden!
Sebastian Vettel is in de openingsfase ongelofelijk snel. Hij wint in de tweede ronde maar liefst twee seconden op Lewis Hamilton. Waar hebben ze die snelheid gevonden? Of zou Hamilton zich inhouden omdat hij een keer minder moet stoppen? Na een paar ronden wordt het rondetijdverschil minder, maar blijft Vettel uitlopen. Een pitstop duurt zestien seconden, na negen ronden heeft Vettel al tien seconden op Hamilton, zou hij nu stoppen dan valt hij terug naar p6, achter Räikkönen.

Grosjean pakt p2
Wie zegt dat inhalen in Valencia onmogelijk is? Romain Grosjean in ieder geval niet. De Fransman gaat in de tiende ronde buitenom bij de chicane van bocht 12, Hamilton houdt het krap, maar laat net genoeg ruimte voor Grosjean om p2 te pakken. Kan Grosjean iets gaan uitrichten bij Vettel en winnaar nummer acht in race nummer acht worden?

Perez en Button stoppen al
Na tien ronden stoppen de eerste mannen: Sergio Perez en Jenson Button. Voor Button is dit niet zo verrassend gezien zijn beroerde start, maar Perez is op de harde band gestart en wordt normaal geroemd voor zijn goede bandenmanagement. Dat is nu dus niet het geval.

Ook Räikkönen jaagt en pakt
Net als zijn teamgenoot zit ook Kimi Räikkönen flink aan te vallen. Hij wordt opgehouden door Pastor Maldonado en zoekt naar een klein gaatje. Na enkele mislukte pogingen doet de Fin het in dezelfde chicane als zijn teamgenoot doet, maar Räikkönen doet het andersom: binnendoor in de eerste bocht en buitenom in de tweede. Het resultaat is hetzelfde: een positie winst.

Achter Maldonado rukt nu Alonso op, die net voorbij Hülkenberg is gegaan. Het verschil was drie seconden, maar dat rijdt Alonso verrassend snel dicht. De Spanjaard heeft zich wel ingehouden en gaat nu heel gemakkelijk voorbij Maldonado. P6 is voor Alonso.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet