NASCAR

NASCAR: Nelson Piquet Jr. wint Nationwide Road Amerika. Villeneuve unfair?

Nelson Piquet Jr. heeft tijdens zijn derde start in de NASCAR Nationwide-series de wedstrijd op Road America op zijn naam geschreven. Gedroeg Jacques Villeneuve zich wel of niet sportief? Met deze vraag lopen vele fans na dit weekend rond!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_np_wc
Nu al in Winner's Circle, Nelson Piquet Jr. De Braziliaan is nu lid van de eliteclub
van buitenlandse coureurs die erin geslaagd zijn om in NASCAR te winnen. Een uiterst
zware opgave.

Snelle Nationwide-doorbraak voor Nelson Piquet Jr.
Oud F1-coureur Nelson Piquet Jr. heeft op Road America zijn allereerste Nationwide-overwinning behaald. Daarmee is de Braziliaan lid geworden van de club van niet Amerikaanse rijders die erin slaagden om in een NASCAR-gesanctioneerde wedstrijd te winnen. Alleen Juan Pablo Montoya en de Australiër Marcos Ambrose gingen hem de laatste jaren voor. Montoya won in 2007 de Nationwide-wedstrijd in Mexico City.

Polesitter Nelson Piquet Jr. pakte op Road America de pole en ging kortstondig aan de leiding. Met een juiste strategie pakte Piquet 16 ronden voor het einde andermaal de kop en reed op overtuigend naar zijn allereerste Nationwide-zege.

De Braziliaan werkt dit seizoen een uitgebreid programma voor het team van Kevin Harvick in de Campingworld Truckseries af. Ter voorbereiding van een Sprint Cup carrière komt hij dit seizoen in geselecteerde Nationwide-wedstrijden uit. Op het circuit van Road America pakte de oud F1-rijder direct de pole en de zege in zin derde Nationwide-wedstrijd.Incident Jacques Villeneuve Danica Patrick
Jacques Villeneuve eindigde met zijn Penske Dodge als zesde. De voormalige Canadese F1-rijders reed in het middelste gedeelte van de wedstrijd op kop. In de 31e ronde moest hij zijn leiderspositie vanwege een neutralisatie prijsgeven. Na een herstart viel hij naar de 22e plek terug. Uiteindelijk zou de Canadees als zesde eindigen. In de allerlaatste ronde beroofde de oud wereldkampioen Danica Patrick van een potentiële top-5 klassering. Vrijwel de gehele wedstrijd waren Danica Patrick, Max Papis en Jacques Villleneuve met elkaar in gevecht geweest. In de allerlaatste ronde bezorgde Jacques Danica een duwtje waardoor zij van de baan afspinde en naar de twaalfde plek terugviel.

Villeneuve: “We waren gewoon hard aan het racen en ik was nog niet eens met Danica in gevecht. En juist voor de remzone wilde Max Papis wilde hij doorsteken en aan de binnenkant bij Danica voorbijgaan. Hij wist waarschijnlijk niet dat ik naast hem zat en hij duwde mij een beetje in het gras en daar word je niet langzamer. Toen ik op de baan terugkwam ging ik iets langzamer dan Danica, dat is alles.” De autosport.nl lezers mogen zelf hun oordeel vellen.

Juist vorige week kreeg Danica Patrick van haar JR-crewchief Tony Eury Jr. te horen dat ze zich in de NASCAR-wereld wat harder moest gaan opstellen.”


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet