Formule 2

GP2 Series: Gutierrez wint eerste race in Valencia

gutierrez

Esteban Gutierrez heeft de eerste GP2 race op het stratencircuit van Valencia gewonnen. De wedstrijd kende een chaotisch verloop, waarbij de safety car maar liefst drie keer in actie moest komen. Ondermeer Nigel Melker viel uit, nadat hij in de eerste ronde zonder remmen de bandenstapel in vloog.

valenciastreetcircuit20123

Voor Giedo van der Garde verliep de wedstrijd ook niet naar wens. In de elfde ronde kreeg hij een tikje van Gutierrez, waarna beiden een positie aan Leimer verloren. Een slechte pitstop wierp Van der Garde verder terug in het veld, waarna hij als 11e finishte.

De race begon nog positief voor Van der Garde, die direct bij de start een positie won en alleen nog de Brit James Calado voor zich moest dulden. Niet veel later ging het echter mis. In ronde tien werd hij van achteren aangetikt door Gutiérrez en kort daarna werd kostbare tijd verloren toen bij zijn eerste pitstop er bij het wisselen van de rechter achterband één en ander misging. Tot overmaat van ramp moest Van der Garde niet veel later opnieuw richting de pits vanwege blokkerende voorwielen, mogelijk het gevolg van een lekke band. Daarmee was een hoge eindklassering definitief verkeken. "Ik kon in het restant van de race nog wel terugkomen van P20 naar P11, maar daar heb je helemaal niets aan. Dit was waardeloos, een opeenhoping van pech”, baalde Van der Garde, dit seizoen tevens derde rijder van het F1-team van Caterham.

De derde Nederlander in het competitieve veld, Daniel de Jong, kende een solide debuut. De Jong reed enige tijd op de 15e positie rond, maar verslikte zich na een safety car situatie, verloor 3 posities en kwam uiteindelijk als 16e over de finish.

De race kende een beladen slot: Gutierrez kwam in contact met raceleider Leimer, nam hierna de leiding over en won de wedstrijd. Een furieuze Leimer werd vierde, achter Ericsson en Razia.

Race 1 – GP2 Series
Valencia – zaterdag 23 juni
1. E. Gutiérrez Lotus GP 28 ronden in 1:00:31.895
2. M. Ericsson iSport International +1.615
3. L. Razia Arden International +6.064
4. F. Leimer Racing Engineering +6.408
5. R. Haryanto Carlin +6.928
6. N. Berthon Racing Engineering +7.605
7. M. Chilton Carlin +8.384
8. J. Calado Lotus GP +11.099
9. S. Coletti Scuderia Coloni +15.404
10. S. Trummer Arden International +15.782
11. G. Van Der Garde Caterham Racing +15.962
16. D. De Jong Rapax +23.456
25. N. Melker Ocean Racing Technology 1 DNF

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet