Supercar Challenge

Supercar Challenge: Enerverende eerste race op Spa Francorchamps


120623_ertan1

In de GTB-divisie van de Supercar Challenge had René Wijnen een goede start van de race. De Porsche-coureur was het beste weg en kon lange tijd de eerste positie in handen houden. Wijnen kwam hierna onder zware druk te staan van Jacky van der Ende, Daan Meijer en Erol Ertan. Uiteindelijk zorgden de pitstops ervoor dat Wijnen verder in het veld terugviel. “De pitstop heeft ons inderdaad de das om gedaan. We hadden 25 strafseconden en omdat de safety car op de baan was verloren we veel posities”, legde René Wijnen na afloop uit. “Maar we zijn nu in ieder geval weer aardig wat strafseconden kwijt dus we kijken nu al uit naar de race op zondag.”

Ook voor Jacky van der Ende verliep de pitstop niet vlekkeloos, want zij verloren door de hectiek in de pitstraat veel seconden. “Ik verloor denk ik wel dertig seconden bij de pitstop, omdat Barry besloot om tegelijk met mij naar binnen te komen”, aldus Van der Ende. “Het team concentreerde zich op de Viper, omdat die ook moet tanken. Ik stond dus maar te wachten, en viel hierdoor terug van de eerste naar de zesde positie.”

120623_kreijne1

Verrassende koploper na de pitstops was Kees Kreijne met zijn Aston Martin. Kreijne had zich door problemen met zijn differentieel niet kunnen kwalificeren en had uit Engeland speciaal een langer differentieel laten komen om onder zijn Aston Martin te monteren. Kreijne was de race dus in het achterveld gestart, maar reed zeer snelle rondetijden en kwam dus omdat hij geen strafseconden had na de pitstops zelfs op de eerste positie te liggen. Kreijne stond die eerste plaats niet meer af, maar mocht van geluk spreken dat hij de race uit kon rijden. “Na de laatste ronde kwam ik stil te staan, want ik had geen benzine meer!”, aldus Kreijne.

120623_vd_pol1

Om de tweede positie werd na de pitstops zwaar gevochten. Carlo Kuijer was op een knappe tweede plaats terecht gekomen, maar hij stond onder zware druk van Erol Ertan, Nelson van der Pol en Daan Meijer. Meijer schakelde zich uit deze groep zelf uit, want hij waagde in Eau Rouge een inhaalactie op achterligger Ronald van Loon waarbij beide auto’s elkaar raakten en met schade langs de baan kwamen te staan. “Een rare actie, want je gaat een achterligger niet inhalen in Eau Rouge. Dat is veel te gevaarlijk, doe dat dan op het rechte stuk erna bijvoorbeeld”, aldus een teleurgestelde Van Loon na afloop.

De hierna ontstane safety car situatie bracht het veld van de GTB-divisie weer verder bij elkaar en uiteindelijk verloor Kuijer hierdoor zijn tweede positie aan Nelson van der Pol en Erol Ertan. Zij mochten dus voor de tweede en derde positie het podium beklimmen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet