VLN

VLN: Stippler/Basseng bezorgen Audi eerste VLN-zege van het seizoen

2012_ad._r.tr._start
Start van de vierde VLN-race van het seizoen

Een week na de overwinning in Le Mans en vijf weken na de zege in de 24-uursrace op de Nordschleife heeft Audi ook de eerste winst van het seizoen in de VLN Langtreckenmeisterschaft Nürburgring te pakken. Tijdens de 43. Adenauer ADAC-Rundstrecken-Trophy, de vierde VLN-race van het seizoen en de eerste wedstrijd na de 24-uursrace, gingen Marc Basseng en Frank Stippler in de Phoenix-Bilstein-Audi R8 met de overwinning aan de haal. Alexander Roloff en Jan Seyffarth eindigden met de ROWE-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 als tweede, voor Christopher Haase en Luca Ludwig met de tweede Phoenix-R8. Voor het merendeel van de Nederlandse deelnemers was er ditmaal geen succes weggelegd: na respectievelijk een klapband en een aanrijding haalden Patrick Huisman in de Früh-Frikadelli-Porsche en Erik Weijers/Dillon Koster/Lau Machielse in de Black Falcon-BMW Z4 de eindstreep niet. De enige landgenoot die de finish haalde, was daarmee een debutant: Marius Reeder in de Certainty-BMW 130i.


Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


2012_ad._tr._phoenix_leiding
Na winst in de 24-uursrace nu ook de eerste VLN-zege van het seizoen voor het Phoenix-team

Opeens een stuk sneller in de kwalificatie...
In de kwalificatie reden Marc Basseng en Frank Stippler in de Bilstein-Audi R8 van het Phoenix-team met 8:05,783 minuten de snelste tijd. Het was de eerste VLN-pole van het seizoen voor Audi en het tijdsverschil met de kwalificaties voorafgaand aan de 24-uursrace was saillant: de pole-tijd van dit weekeinde was bijna tien seconden sneller dan de 8:15,624, de tot nu toe snelste kwalificatietijd van het jaar, gereden door het Vita4One-BMW-team in de tijdtraining voor het DMV-4-Stunden-Rennen op 14 april. Zo blijkt maar weer, hoe snel auto’s en coureurs zonder het zwaard van Damocles van een ‘balance-of-performance’-aanpassing voor de 24-uursrace opeens kunnen zijn… Thomas Mutsch zorgde met de tweede tijd in de Räder Motorsport-R8 voor een volledige eerste startrij voor Audi. Daarachter stond de Falken-Porsche met Martin Ragginger en Sebastian Asch en de tweede Phoenix-Audi met Christopher Haase en Luca Ludwig. De beste Porsche en de beste Mercedes stonden op de derde rij in de startopstelling, respectievelijk de Manthey-911 met Jochen Krumbach en Richard Lietz en de Rowe-SLS-AMG met Alexander Roloff en Jan Seyffarth.

2012_ad._tr._splash_dash_audi_r8_lms
Laatste pitstop van de race voor de Bilstein-Audi

Video-opnamen als bewijs
Vanwege het nodige oponthoud door een safety-car-fase en een rode vlag in de voorafgaande race van de NEC Formule Renault 2.0 ging de VLN-race ruim een kwartier later dan gepland van start. Afgezien van de pitstops voerden Frank Stippler en Marc Basseng in de hele race het veld aan. Na een kleine drie uur duikelde het duo echter plotseling naar beneden op de monitoren van de tijdwaarneming, hoewel er op de baan geen aanwijsbare oorzaak voor de terugval te zien was. Wat bleek: de wedstrijdleiding had besloten, voor het duo een ronde te schrappen vanwege het vermeend inhalen onder geel, een situatie waarop na diverse ongevallen in eerdere races tijdens deze wedstrijd extra gelet zou worden. Direct na deze beslissing liep Basseng echter met opnamen van de onboard-camera naar de wedstrijdleiding om aan te tonen dat hij en zijn teamgenoot onschuldig waren. Blijkbaar werd dit geaccepteerd, want even later verscheen de auto met het startnummer 15 weer bovenaan de ranglijst, en zo kon Stippler uiteindelijk de overwinning veiligstellen.

2012_ad._tr._eve_frank
Kusje van vriendin Eve Scheer voor racewinnaar Frank Stippler

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet