Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

FIA GT: Seizoen FIA GT van start

Dit weekeinde begint het nieuwe seizoen van FIA GT. De ogen zijn vooral gericht op het nieuwe, Europese FIA GT3-kampioenschap dat op Silverstone zijn debuut maakt.

Tekst: Roy van der Laan

Naast het bekende FIA GT-kampioenschap, met de klassen GT1 en GT2, is er dit jaar ook een kampioenschap voor GT3-auto’s.
FIA GT rijdt als vanouds één race per weekeinde, de klasse FIA GT3 komt twee keer per weekeinde in actie. De kalender van FIA GT telt tien weekeinden, de klasse FIA GT3 komt tijdens zes van deze evenementen eveneens in actie. Met name de races in Verweggistan en Oost-Europa (Dubai, Boekarest, Brno) missen op de racekalender van de FIA GT3.

GT1

De inschrijflijst van GT1 telt vijftien auto’s. Het Vitaphone Racing Team draagt als kampioensteam de startnummers 1 en 2 voor de Maserati’s MC12 van Michael Bartels / Andrea Bertolini en Jamie Davies / Thomas Biagi. Tegenstand komt onder meer van een aantal Aston Martins DBR9 en natuurlijk van GLPK-Carsport. Dit team zet een Corvette C6R in voor Mike Hezemans, Bert Longin en Anthony Kumpen. De Saleens zullen zich naar verwachting ook in de voorhoede melden, daarnaast is er natuurlijk nog Peter Kox die met zijn Lamborghini Murcielago GT van Reiter Engineering wil scoren.

GT2

In GT2 zien we weer het duel Porsche – Ferrari. De Porsche-equipes vertrouwen op de 996 GT3 RSR en RS , de Ferrari-teams op de Ferrari 430 GT2. Op de deelnemerslijst voor dit seizoen staan 19 auto’s. Tot de bekende deelnemers behoren Mika Salo en Matteo Bobbi (Ferrari) en Emmanuel Collard (Porsche). De Nederlandse Italiaan Luca Moro is ook van der partij, met een Porsche.

GT3

Maar liefst 51 auto’s staan op de deelnemerslijst van het FIA GT3 Europees kampioenschap. Tot de voor het kampioenschap toegelaten auto’s behoren de Porsche 997 GT3 Cup, de Dodge Viper Competition, Lamborghini Gallardo GT3, Corvette Z06 GT3 en Aston Martin DBRS9. Ook de Ferrari 430 Challenge GT3, de Ascari KZ1R en de Maserati Gransport Light maken hun opwachting.
Het veld telt vele bekende namen uit de diverse eredivisies van de autosport en uit FIA GT. Een kleine opsomming: Jürgen von Gartzen (Lambo), Klaus Ludwig (Corvette), Tiff Needell (Aston Martin) en Enzo Calderari / Lilian Bryner (ook Aston Martin).
De Nederlandse eer wordt verdedigd door Porsche-dealer Paul van Splunteren (zijn auto lijkt ons voor de hand liggend) en ook Dennis Retera, die op een Lambo staat ingeschreven.
De GT3-klasse rijdt twee races van elk een uur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet