Supercar Challenge

Supercar Challenge: Diederik Sijthoff naar pole in Spa

923b66d02de00872299e40ba1b2162451

Diederik Sijthoff en Alex van ’t Hoff hebben op een indrukwekkende manier de pole position opgeëist op Spa Francorchamps. Sijthoff reed met de Corvette C6.R GT1 een tijd van 2:19.384, en was daarmee maar liefst vier seconden sneller als de nummer twee. Dat was Danny van Dongen in de Praga R4S, die daarmee liet zien dat de Slovaakse auto ook op Spa Francorchamps goed uit de voeten kan. Op de derde positie eindigden Nol Köhler en Ardi van der Hoek met de Corvette C5.R GT1, vlak voor de ETEC-Viper van De Graaff en Ribbens. In de GT-divisie reed Nick Catsburg de snelste tijd. Catsburg rijdt dit weekend samen met de Engelsman Munemann in een Renault Mégane Trophy. In de GTB-divisie reden Charlie Frijns en René Wijnen de snelste tijd en in de Supersport-divisie ging de pole position naar Ted van Vliet en Bert van der Zweerde.

Tekst en foto's: PR

120622_kw11

De beginfase van de kwalificatie verliep voor de deelnemers uit de Super GT-divisie uitermate spannend. Verschillende coureurs, zoals Berry van Elk, Robert de Graaff en Philippe Ribbens, Alex van ’t Hoff, Danny van Dongen en de tweede Praga met Hrobarek en Wagner reden tijden die erg dicht bij elkaar lagen. Lang leek het erop dat Danny van Dongen van deze groep de snelste tijd had gereden en dat hij de pole position voor Praga zou opeisen, maar in de slotfase dook Diederik Sijthoff nog onder de tijd van Van Dongen door. Sijthoff was er in zijn Corvette C6.R GT1 goed voor gaan zitten en perste er een tijd uit die ruimschoots sneller was dan die van de concurrentie. Overigens is het nog maar de vraag of Van Dongen in de race van start kan gaan, want hij moest zijn Praga in de slotfase weer met motorproblemen langs de baan parkeren.

120622_kw21

In de GT-divisie had Lotus-coureur Jan van der Kooi lange tijd de snelste tijd in handen, maar hier was het in de slotfase Nick Catsburg die met een tijd van 2:29.031 de pole position van Van der Kooi afpakte. Achter Van der Kooi eindigden Wolf Nathan en Jaap van Lagen op de derde positie, voor het duo Thuis/Van Riet en Barry Maessen. Bert Redant, die het op vrijdag en zaterdag zonder zijn teamgenoot Steve Vanbellingen moet doen omdat die meedoet aan de Rally van Ieper, reed een zesde tijd.

120622_kw31

De deelnemers uit de GTB-divisie nestelden zich in de kwalificatie tussen de deelnemers van de GT-divisie. Zo zouden René Wijnen en Charlie Frijns, die pole position reden in de GTB-divisie, zich op een tweede positie in de GT-divisie hebben gekwalificeerd. Achter Frijns en Wijnen reden Nelson van der Pol en Jacky van der Ende met de BRL Mondeo V8 naar de tweede tijd, voor Erol Ertan en Mazda rijder Werner van Herck.

120622_kw41

In de Supersport-divisie was er tot slot een felle strijd om de voorste posities. Bert van der Zweerde reed al vroeg in de sessie een hele snelle tijd van 2:35.086, en die bleek aan het einde van de sessie snel genoeg voor de pole position. Daarachter was het daarna zeer spannend met Marcel Norbart, Ferry en Robin Monster, het duo Van der Eijk/Van der Slik, Stox/De Vries, Lanting/Herber, Bogaerts/Van Soelen en Luc de Cock, die allen snelle tijden reden en allen uiteindelijk binnen 2,5 seconde van de pole position bleven. Robin en Ferry Monster pakten uiteindelijk de tweede positie, voor de duo’s Stox/De Vries, Bogaerts/Van Soelen en Lanting/Herder.

Het startveld van de Supercar Challenge was overigens na de vrije training al aardig uitgedund. Zo was bij Jan Versluis en Wilfred Herder na de vrije training de motor kapot en kwamen ook Kees Kreijne en Jerry de Weerdt tijdens de kwalificatie niet in actie. Tot slot is men ook bij het team van Oliver Freymuth nog druk aan het sleutelen om de Mégane van het team na de brand in de vrije training te herstellen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet