Formule 1

Formule 1: Heeft Bernie Ecclestone steekpenningen betaald?

bernie_ecclestone_f1

Formule 1-baas Bernie Ecclestone en geld, dat is een bekende twee-eenheid. Gerhard Gribowsky beweert nu dat de flamboyante Brit hem in 2006 tientallen miljoenen aan steekpenningen heeft betaald. De Duitser, die in zijn land voor de rechter staat, was zes jaar geleden als bankier betrokken bij de verkoop van F1-aandelen aan een investeringsmaatschappij. Bij zie zaak zou Ecclestone flink wat onderhandse pecunia naar Gribowsky hebben doorgesluisd.

Tekst: Marc Kok

Gerhard Gribowsky speelde in 2006 een sleutelrol bij de verkoop van de F1-aandelen. Hij zit nu al anderhalf jaar vast op verdenking van het onder meer aannemen van steekpenningen. De Duitse oud-bankier hield lange tijd zijn mond, maar heeft deze nu toch opengetrokken. En de pikante uitspraken over Ecclestone gedaan.

Gribowsky beweert voor de rechtbank van München dat Ecclestone hem in 2005 heeft benaderd. Volgens de Duitser stelde Ecclestone dat het in de Formule 1-wereld heel normaal is om het als-je-mij-helpt-help-ik-jou-principe toe te passen. In dit geval zou Ecclestone buiten de boeken zo’n 50 miljoen dollar naar Gribowsky hebben overgemaakt, waarna Gribowsky 48 procent van het F1-aandelenpakket ver beneden de marktwaarde zou hebben verkocht aan een met Ecclestone bevriende investeringsgroep.

Gribowsky zit al sinds begin 2011 vast en hield zijn kaken lange tijd op elkaar. Maar nu de uitspraak in zijn rechtszaak naderbij komt, is hij toch gaan praten. Het valt niet uit te sluiten dat zijn recente bekentenis mogelijk leidt tot een juridische zaak tegen Ecclestone. Gribowsky beweert immers dat het hele steekpenningenidee van Ecclestone komt. De Britse F1-baas zou de Duitser tevens hebben beloofd dat hij na het afhandelen van de deal een baantje als F1-adviseur zou krijgen.

Ecclestone heeft een andere lezing van de zaak. Hij vindt niet dat er sprake is geweest van steekpenningen. De 81-jarige en immer energieke Brit vermoedt dat Gribowsky zijn uitlatingen doet om in aanmerking te komen voor strafvermindering. "Gribowsky zit al bijna anderhalf jaar in hechtenis. Hij zou nu alles gezegd hebben om hemzelf te kunnen redden’’, aldus Ecclestone.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet