Algemeen

Dragracing: Open Nederlands Kampioenschap dit weekend van start

dn_v_kop

Met de Drachten Nationals gaat komend weekend op Dragstrip Drachten het Open Nederlands Kampioenschap Drag Racing van start. Burn outs, bulderende motoren en voertuigen die in zeven seconden naar 300 km/u accelereren, nemen weer drie dagen bezit van Drachten. De Drachten Nationals telt ook mee voor de dit jaar door Speedgroup opgezette EDRS European Drag Racing Series. Teams uit diverse Europese landen zullen op het snelste stukje asfalt van Nederland hun spectaculaire kunsten vertonen. Vrijdag 22 en zaterdag 23 juni worden de kwalificaties verreden, terwijl de eliminaties voor zondag 24 juni op het programma staan.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Het internationale dragrace-seizoen heeft er al diverse wedstrijden opzitten, maar komend weekend is dan ook Nederland eindelijk aan de beurt. Tijdens de openingswedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap komen zowel bij de auto’s als de motoren alle klassen aan de start. Dit betekent maar liefst 17 verschillende categorieën. Bij de motoren begint het met de Junior Drag Bikes en loopt de klasseindeling via de bijna standaard Street Bikes op naar de hoge wheelies makende Super Street Bikes en de extreem snelle Funny Bikes. In de klasse Super Twin Top Gas telt de wedstrijd in Drachten zelfs mee voor de Euro Series, waarin vorig jaar de Nederlander Herman Jolink de titel veroverde.

dn_v_motor

Bij de auto’s begint het met de Junior Dragsters, de ‘streetlegal’ Sportsman ET en loopt de klasseindeling op via Pro ET en de Super-klassen naar de Super Pro ET, de klasse waarin de meest uiteenlopende en spectaculair ogende voertuigen het tegen elkaar opnemen. Extreem snelle ‘altereds’, ‘funny cars’, ‘dragsters’ en ‘doorslammers’ moeten daarbij in rechtstreekse confrontaties strijden om de dagwinst. De Drachten Nationals heeft dit jaar tevens een primeur. De wedstrijd op Dragstrip Drachten telt ook mee voor de EDRS European Drag Racing Series. Deze Europese wedstrijdserie voor Sportsman klassen is een initiatief van Speedgroup, de drijvende kracht achter het FIA en UEM European Drag Racing Championship. De wedstrijden in Drachten vormen de kern van de EDRS-titelstrijd in de Divisie Europa-Zuid.

dn_v_auto

Zoals bij dragracen gebruikelijk, is de pits vrij toegankelijk en kan er van dichtbij naar het sleutelen van de monteurs worden gekeken. De Drachten Nationals worden gehouden op 22, 23 en 24 juni op de dragstrip van Vliegveld Drachten, De Knobben 100A, 9202 XJ Drachten. Aanvang op vrijdag om 9.30 uur en op zaterdag en zondag om 9.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de vrijdag € 17,00 de zaterdag € 22,00 en de zondag eveneens € 22,00. Een tweedagenkaart voor de zaterdag en zondag kost maar € 35,00 terwijl voor een driedagenkaart slechts € 39,00 hoeft te worden betaald. Deze prijzen zijn inclusief toegang tot de tribune (vol = vol). Kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen. Alle verdere informatie betreffende de Drachten Nationals is na te lezen op www.quartermile.nl.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet